Provjeravaju da li je Čađenović prekršio zakone i povrijedio prava bivših zavisnika

Ombudsman i AZLP pokreću postupke protiv direktora JU "Kakaricka gora" po inicijativi odbornika podgoričkog parlamenta

16531 pregleda 38 reakcija 4 komentar(a)
Čađenović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Čađenović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) pokrenula je postupak provjere da li je direktor Javne ustanove (JU) "Kakaricka Gora" Marko Čađenović, tokom gostovanja u emisiji na privatnoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, odao identitete dva bivša štićenika te ustanove. I Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore zatražiće saglasnost osoba pomenutih u živom programu kako bi pokrenuo ispitni postupak.

Incijativu AZLP-u i ombudsmanu podnio je odbornik SD-LP u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

U inicijativi u koju "Vijesti" imaju uvid, stoji da je Čađenović podatke o bivšim štićenicima iznio "neograničenom broju ljudi".

"On je odao identitete dva bivša štićenika te Javne ustanove, izgovorivši njihova imena i prezimena, razloge boravka u ustanovi, dužinu trajanja boravka, te sami ishod liječenja u toj Javnoj ustanovi. Podatke o navedenom, Čađenović je iznio javno, usljed čega je došlo do povrede ličnih podataka bivših štićenika, odnosno kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", stoji u inicijativi Maškovića.

Mašković
Maškovićfoto: SD

Odbornik u podgoričkom parlamentu "Vijestima" je kazao da će ponovo zatražiti razrešenje direktora "Kakaricke Gore" Marka Čađenovića.

"Činjenica da se osim Višeg državnog tužilaštva slučajem zloupotrebe narkotika u JU 'Kakaricka gora' bave Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama samo potvrđuje sve ono o čemu sam govorio u prethodnom periodu, a to je, prije svega, da moramo insistirati na odgovornosti za (ne)učinjeno", kazao je Mašković.

Podsjetio je da je razrešenje Čađenovića tražio na posljednjoj sjedniciSkupštine Glavnog grada za prošlu godinu.

"Tada nije glasao Pokret Evropa sad isključivo zbog prijetnje Demokratskog fronta da će narušiti vlast u Podgorici ukoliko njihov kadar, Marko Čađenović, bude smijenjen. Podsjetiću javnos da je slučaj unošenja narkotika u tu Javnu ustanovu bio samo inicijalna kapisla, koja nas je dovela do zaključka da na Kakrickoj gori vlada potpuni haos. Ovo pitanje, uzimajući u obzir značaj institucije i njenu prirodu, zahtijeva odgovore cijelog lanca institucija i to što prije", zaključio je Mašković.

Bonus video: