U Tivtu predstavljena Studija javnog prevoza putnika: Ocjena postojećeg sistema je nezadovoljavajuća

"Dobili smo vrlo kvalitetnu i sveobuhvatnu analizu postojećeg stanja uz jasne predloge kako i na koji način unaprijediti postojeći sistem javnog prevoza putnika u Tivtu", rekao je presjednik Opštine Željko Komnenović

1685 pregleda 4 komentar(a)
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Profesori Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Stanko Bajčetić, Andrea Nađ i Predrag Živanović predstavili su danas čelnicima Opštine Tivat Studiju javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika, koja je izrađena od strane ove obrazovne ustanove na zahtjev Opštine i Sekretarijata za saobraćaj i komunalne djelatnosti.

Prisutni su mogli čuti sve o rezultatima studije, detaljnom presjeku trenutnog stanja i predlozima unapređenja javnog transportnog sistema u vidu poboljšanja mreže linija.

"Dobili smo vrlo kvalitetnu i sveobuhvatnu analizu postojećeg stanja uz jasne predloge kako i na koji način unaprijediti postojeći sistem javnog prevoza putnika u Tivtu. Studijom su definisani i određeni problemi na koje ne možemo uticati, poput geografskog položaja, zakonske regulative ove vrste djelatnosti, ali i limita u smislu veličine tržišta. Ipak studija pokazuje da je veliki broj građana zainteresovan za korišćenje javnog transportnog sistema i u tom smislu možemo razmatrati ulaganje u njegov dalji razvoj" istakao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Studija je pokazala da trenutno javni prevoz u Tivtu koriste u najvećem broju djeca školskog uzrasta i zaposlene osobe ženskog pola između 31 i 50 godina starosti.

Ocjena postojećeg sistema je nezadovoljavajuća, a ocjena svojstava kvaliteta usluga koju pruža prevoznik je pak viša, između dovoljne i dobre.

Lošima su ocijenjeni oni aspekti poslovanja koji se odnose na dostupnost prodajne mreže karata, učestalost polazaka, tačnost i redovnost, dok su pozitivnije ocjenjene: cijena prevoza, dostupnost u prostoru, kompetentnost osoblja.

Poslove javnog gradskog i prigradskog prevoza u Tivtu inače, već godinama na osnovu tendera koje je raspisivala Opština, obavlja preduzeće Blue Line iz Herceg Novog, dok je mrežu linija i učestalost polazaka definisala sama lokalna uprava, a ne prevoznik.

"Ovom smo studijom dobili, ne samo predlog već i detaljnu razradu linija koje mogu dovesti do veće pokrivenosti opštinske teritorije, učestalijeg i samim tim kvalitetnijeg prevoza putnika, a da isti odgovara zahtjevima i očekivanjima građana koji su prikupljeni u anketnom postupku", navela je sekretarka za saobraćaj i stambeno-komunalne djelatnosti Mirela Jarić.

Ona ističe da je pred Sekretarijatom i Opštinom period u kojem će se detaljno razmotriti svi rezultati studije, donijeti određene strateške odluke i definisati kratkoročne i dugoročne aktivnosti.

"Jedno je sigurno, rad na unaprjeđenju javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika je veoma kompleksan, i nastavlja se sa željom da u perspektivi udovoljimo potrebama građana, te promjenimo njihov stav o ovom vidu prevoza, na način da, koliko to bude moguće, pomjerimo fokus sa putničkih automobila na održivije vidove transporta. Naravno, u isto vrijeme ključan je rad na poboljšanju putne infrastrukture, jer ona direktno utiče na kvalitet usluge prevoza", istakla je Jarić.

Nakon što lokalna uprava razmotri detaljno sve rezultate studije, te sagleda sve resursne mogućnosti, pristupiće se izradi tenderske dokumentacije koja će sadržati i ažuriran Plan linija, te će u narednim mjesecima biti objavljen novi javni poziv za pružanje usluga javnog linijskog gradskog i prigradskog prevoza putnika.

Opština Tivat poziva sve zainteresovane prevoznike licencirane za javni gradski i prigradski prevoz putnika da prate rad Sekretarijata i objavu javnog poziva u narednom periodu.

Prezentaciji Studije prisustvovali su i potpredsjednik Opštine Jovan Brinić i predsjednik Skupštine Opštine Miljan Marković.

Bonus video: