Na Filozofskom fakultetu tvoren Kulturni centar za Daleki istok: Vlada Južne Koreje donirala preko 200.000 eura

Ministarka ASnđela Jakšić Stojanović je kazala da je ovo pravo mjesto za promociju ne samo istorije, kulture, umjetnosti i tradicije Dalekog istoka, već i promocije stipendija, naučno-istraživačkih i inovativnih grantova i drugih oblika saradnje između Crne Gore i zemalja Dalekog istoka

1311 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja, Foto: MPNI
Sa događaja, Foto: MPNI

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG) u Nikšiću danas je otvoren Kulturni centar za Daleki istok, zahvaljujući donaciji Vlade Republike (Južne) Koreje od preko 200.000 eura.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) su kazali da su Centar otvorili ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović i ambasador Južne Koreje E. Ðeung Li.

Otvaranje Kulturnog centra za Daleki istok
foto: MPNI

"Aplikaciju za projekat 'Kulturni centar za Daleki istok' pripremilo je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, u skladu sa pravilima Konkursa za prijavu projekata u okviru ODA programa Vlade Republike Koreje, koji je objavila Ambasada Republike Koreje. Projekat je odobren za finansiranje, a Ugovor o donaciji je potpisan između Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ambasade Republike Koreje", ističe se u saopštenju MPNI.

Jakšić Stojanović je kazala da je ovo pravo mjesto za promociju ne samo istorije, kulture, umjetnosti i tradicije Dalekog istoka, već i promocije stipendija, naučno-istraživačkih i inovativnih grantova i drugih oblika saradnje između Crne Gore i zemalja Dalekog istoka.

"Sigurna sam da će upravo ovo mjesto biti centar kulturnih dešavanja i mjesto okupljanja mladih ljudi ne samo sa Filozofskog i Filološkog fakulteta, već i iz cijele Crne Gore i da će dati jednu potpuno novu vrijednost obrazovnom procesu na Univerzitetu Crne Gore", saopštila je Jakšić Stojanović.

Đeung Li je rekao da se Ambasada Koreje danas sa ponosom opredjeljuje da donira elektronsku i audio opremu, vozila i namještaj kako bi podržala osnivanje Kulturnog centra Dalekog istoka u Nikšiću.

Otvaranje Kulturnog centra za Daleki istok
foto: MPNI

"Nadam se da će ovaj centar postati mjesto za međusobno razumijevanje kulture između Koreje i Crne Gore", izjavio je Đeung Li.

Iz MPNI su kazali da se u ime Vlade Crne Gore, resornog ministarstva i u svoje lično ime, Jakšić Stojanović zahvalila Ambasadi Južne Koreje na ovoj izuzetno vrijednoj donaciji, uvjerena da će međusobna saradnja u budućnosti biti još intenzivnija i da će se na obostrano zadovoljstvo, realizovati brojni projekti koji će dodatno povezati naše mlade ljude- učenike, studente, profesore i istraživače.

Bonus video: