Kolašin planira naplatu parkiranja

Lokalna vlast želi da uvede red u užem gradskom jezgru i poveća saobraćajnu kulturu

3748 pregleda 16 komentar(a)
Uvešće parking zone: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Uvešće parking zone: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinska vlast planira da grad, po prvi put, dobije parking zone, a istovremeno bude uvedena i naplata parkiranja.

Kako je “Vijestima” kazao predsjednik Opštine Petko Bakić, u toku je izrada Studije regulacije saobraćaja i raspoloživih parking mjesta. To će, objašnjava on, omogućiti usvajanje Odluke o regulisanju saobraćaja i Odluke o parkiralištima i parking zonama.

“Kako je Kolašin trenutno možda i jedini grad u Crnoj Gori koji nema naplatu parking mjesta, u praksi često imamo zloupotrebu parking prostora od lokalnog stanovništva. Kako bi uveli red u užem gradskom jezgru, ali i omogućili turistima da lakše dođu do parking mjesta, u planu je uvođenje parking zona i naplata parkiranja. Više informacija o zonama imaćemo kada studija bude završena, a cilj cjelokupnog projekta je oslobađanje parking mjesta i uvođenje reda kada je u pitanju saobraćajna kultura”, najavljuje Bakić.

On kaže i da je u toku uređenje prostora garaže u zgradi Spomen-doma. Bakić trvdi da je taj prostor potpuno funkcionalan, te da ne stoje primjedbe da se “ne koristi zbog viška vlage”. U saradnji sa Komunalnim preduzećem, objašnjava, Opština je u prethodnom periodu radila na uređenju prostora garaže.

“U narednim danima očekujemo da će radovi u unutrašnjosti garaže biti okončani, kako bi cjelokupna opštinska administracija koristiti taj prostor. Na taj način biće oslobođena parking mjesta u ulicama Buda Tomovića, Milutina Lakićevića, te dijelu Trga boraca”, kaže on.

Iz Opštine su još prije dvije i po godine najavljivali izradu Strategije unapređenja bezbjednosti saobraćaja. Strategijom je trebalo da se “odgovori na savremene izazove u oblasti parkirne politike i bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i pristupi usklađivanju projekta regulacije saobraćaja kroz grad, kao i da određeni prostori za saobraćaj pretrpe značajne izmjene”.

“Sistemskom parkirnom politikom će se promovisati kontrolisano parkiranje u cilju rasterećenja centra grada od automobila. Opština će sprovesti obilježavanje i naplatu parking mjesta, pri čemu će tarife za parkiranje biti utvrđene na način da vremenskim ograničenjima i iznosom podstaknu kratkotrajno, a destimulišu dugotrajno zadržavanje automobila u centru grada”, neka su od još neispunjenih obećanja iz 2021. godine.

Obećano je i da će “u cilju rasterećenja saobraćaja prema skijalištu, Opština omogućiti lokaciju po sistemu P+R (park and ride). To bi omogućilo da posjetiocima skijališta svoje putničke automobile parkiraju na ulazu u grad i do skijališta putuju autobusom. Ranije je najavljivana izgradnju dviju gradskih garaža - podzemne ili nadzemne.

Da je u toku izrada idejnog rješenja za projekat gradske garaže, saopštili su početkom minule godine iz lokalne uprave. Tada je i rečeno da će garaža biti na mjestu sadašnjeg parkinga, sa zadnje stane zgrade u kojoj OB. Trebalo je da uslijedi definisanje spratnosti i maksimalne površine, a u prošlogodišnjem Programu uređenja prostora planirano je 20.000 eura za izradu tehničke dokumentacije za gradsku garažu. U kojoj je fazi taj projekat ili se odustalo od njega. Iz Opštine, u međuvremenu, nijesu saopštavali.

Anketa koja je rađena prije nekoliko godina za potrebe plana održive urbane mobilnosti, pokazala je da značajan broj Kolašinaca na posao dolazi autom, iako većina ispitanika živi na manje od dva kilometra od svog radnog mjesta. Ta činjenica uz intenzivniju turističku posjetu i hipergradnju u Kolašinu uzrokuje velike probleme u saobraćaju.

Kako je ranije ocijenjeno iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, “potražnja za parking prostorom u narednom periodu u Kolašinu će se udvostručiti”. Takvo stanje očekuje se s obzirom na povećanje broja vozila, turista, posjetilaca i broja novoizgrađenih stambenih jedinica i turističkih objekata visoke kategorije. Taj problem je učinilo složenijim otvaranje dionice auto-puta, a doprinijeće u budućnosti i otvaranje regionalnog puta ka Beranama.

Bonus video: