Oboreni temperaturni rekordi za posljednjih 50 godina: Prva žrtva tropskog talasa u CG?

Pacijent je vjerovatno bio beskućnik, uzrok smrti izvjestan nakon obdukcije
56 pregleda 3 komentar(a)
vrućine, Lucifer
vrućine, Lucifer
Ažurirano: 09.08.2017. 08:07h

Muškarac D.Š, star 65 godina, preminuo je prekjuče u Kliničkom centru (KC) usljed, kako se pretpostavlja, uticaja visokih temperatura.

Iz KC saopšteno je “Vijestima” da je bolesnik primljen kao hitan slučaj sa znakovima dehidracije. “Imao je povišene vrijednosti glikemije i azotnih materija, što može ukazati da je imao hronične bolesti. Zbog kratkog toka hospitalizacije nije bilo moguće utvrditi stepen organskih oštećenja, a nije moguće isključiti ulogu visokih temperatura na smrtni ishod”, piše u odgovoru.

Pacijent je, najvjerovatnije, bio beskućnik. Iz KC su naglasili da će obdukcija dati konačan sud o uzroku smrti pacijenta.

Tropski toplotni talas, nazvan “Lucifer”, zahvatio je Balkan i dio Evrope. Prema pisanju medija, od posljedica velikih vrućina do sada su umrle dvije osobe u Poljskoj i Rumuniji i jedna u Bosni i Hercegovini.

U Crnoj Gori oboreni su temperaturni rekordi za posljednjih 50 godina. Od prošlog ponedjeljka temperatura je svakog dana prelazila 40 stepeni Celzijusa. Meteorolog Branko Micev kazao je nedavno da se takav trend očekuje do sredine ove sedmice. On je rekao da će rekord predstavljati i činjenica da je više od četiri dana uzasttopno bilo toplije od 40 stepeni.

Institut za javno zdravlje apelovao je ranije na građane da borave u hladu i izbjegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske od 10 do 17 sati. Pacijenti sa hroničnim bolestima trebalo bi da potraže savjet ljekara. Sobna temperatura treba tokom dana da bude niža od 32 stepena, a noću ispod 24 stepena Celzijusa.

Bonus video: