Bijelo Polje: Asfalt do "Ušća" radili na štetu građana?

Podnijeta krivična prijava zbog radova na putu do popularnog izletišta i restorana u Bijelom Polju. Iz Opštine tvrde da je sve rađeno po propisima i u interesu grada

9851 pregleda 46 reakcija 12 komentar(a)
Restoran Ušće, Foto: Privatna arhiva
Restoran Ušće, Foto: Privatna arhiva

Bjelopoljac Admir Camić podnio je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju protiv vlasnika restorana “Ušće” Ranka Dulovića, zbog sumnje da je nezakonito i na štetu građana asfaltirao put od mosta pored rijeke Bistrice do popularnog izletišta i restorana.

On je naveo da postoji i osnovana sumnja da postoje zloupotrebe koje je počinio sekretar Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić.

Na drugoj strani, Hajdarpašić je te tvrdnje demantovao i naveo da je sve urađeno po popisima i u interesu grada i građana. Vlasnik restorana Ranko Dulović nije odgovorio na te optužbe.

“Tražimo da se ispita kako je mogao da se asfaltira put koji nije ucrtan u katastru, koji nema projektnu dokumentaciju i koji se nalazi u rječnom pojasu, odnosno preko ribarske staze. Čiji je to prioritet i kako je moguće da se asfaltira državna imovina za privatne potrebe. Isto tako tražimo da se ispita asfaltiranje do kuće u dužini od 100 metara predsjedniku Mjesne zajednice “Gubavač” Erminu Kovačeviću”, naveo je Camić.

On je saopštio da je, u ime građana Voljavca koji su mu se obratili, kao i članova Savjeta MZ “Gubavač”, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, zatražio od Sekretarijata za izgradnju i sekretara Mensura Hajdarpašića da im odgovori na osnovu čijeg zahtjeva i kojeg plana su asfaltirali.

“Nismo dobili odgovor na naše pitanje, što je razlog da osnovano sumnjamo da su izvršene zloupotrebe od strane sekretara Sekretarijata za izgradnju Mensura Hajdarpašića”, kazao je Camić.

On navodi da imaju saznanja da su u tom poslu bez znanja direktora Muradifa Grbovića, korišćene mašine Komunalnog “Lim”.

“Zato pored Dulovića tražimo da se sasluša predsjednik mjesne zajednice Ermin Kovačević i da se sazna ko mu je odobrio da se asfaltira dio njegovog privatnog objekta, da dostave dokaze ako su privatno asfaltirali, kao i da se dostave fakture o izvedenim radovima na toj dionici. Takođe smo dobili informacije od članova Savjeta mjesne zajednice “Gubavač”, da ih niko niti je pitao, niti ih je obavijestio da se asfaltira put do Ušća i porodice Dulović, a ni do predsjednika mjesne zajednice”.

Camić je naglasio da su građani Voljavca zapostavljeni od lokalne uprave i da je put od Gubavča prepun rupa.

“Nevjerovatno je da su se sjetili da asfaltiraju taj put od mosta do privatnog restorana, a zaboravili su da taj put tu ne postoji i da je to ribarska staza, te da je zemlja u vlasništvu Opštine i Vlade. Postavlja se pitanje ko je dozvolio tako nešto i da li je to normalno da može da se asfaltira državna imovina bez ikakvih valjanih dokumenata koji su za to potrebni. Da li je moguće da pojedinci mogu da rade šta hoće”, pitao je Camić.

Ono što interesuje građane Gubavča i Voljavca, naveo je on, je kako su pomenuti došli do asfalta, ko je dozvolio da se asfaltira državna imovina bez ičije saglasnosti i da traže da se ispita na osnovu čije saglasnosti je posao obavljalo Komunalno “Lim” i ko je platio da im se uradi propust na jednom dijelu puta, koji je podložan poplavama.

Hajdarpašić je “Vijestima” kazao da je Sekretarijat na čijem je čelu na osnovu raspisanog javnog oglasa za izbor izvođača radova za asfaltiranje gradskih i prigradskih ulica formirao komisiju od stručnih ljudi, koji su na osnovu pristiglih zahtjeva, spremne projektne dokumentacije, odredili prioritete za asfaltiranje u prošloj godini.

“Što se tiče MZ “Gubavač”, glavni put koji prolazi kroz naselje u prošloj godini nije rađen zato što je predviđen da se u cjelosti rekonstruiše u sklopu završetka radova na putnom pravcu Gubavač - Bistrica, za koji već postoji ugovor o izvođenju radova čiji je investitor Uprava za kapitalne projekte a za koji imamo čvrsto obećanje da će u ovoj godini biti završeno. U prošloj godini smo u MZ “Gubavač” asfaltirali plato ispred Osnovne škole “Pavle Žižić”, područno odjeljenje i završetkom tog posla đacima koji pohađaju tu školu umnogome olakšali uslove školovanja”, kazao je Hajdapašić.

On je naveo da je Opština kao jedan od razvojnih turističkih potencijala i novih mjesta gdje će građani Bijelog Polja na kvalitetan način moći da provode slobodno vrijeme, prepoznala mjesto gdje se Bistrica uliva u Lim, tako je planom privremenih objekata na tom lokalitetu predvidjela sportsko-rekreativnu zonu.

“Završena je projektna dokumentacija za izgradnju dječjeg parka, igrališta, šadrvana, projekat za vodu. Takođe je to mjesto poznato kao mjesto gdje se organizovao veliki broj zabavnih manifestacija. Kako bi ovaj lokalitet dobio svoj puni značaj, Opština je stvorila sve pretpostavke koje su podrazumijevale i asfaltiranje dijela makadamskog puta koji vodi do te lokacije”, kazao je Hajdarpašić u odgovoru “Vijestima”.

Bonus video: