Savjet Radio Bara izmijenio uslove, pa izabrao Jovovića za novog direktora

Promjena konkursa, prema tvrdnjama jednih, govori o namještenju čelnog čovjeka Radio Bara dogovorom partija na vlasti, dok drugi kažu da nije bilo pritisaka i da je izabran najbolji kandidat

10057 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada Radio Bara, Foto: Bar info
Zgrada Radio Bara, Foto: Bar info

Savjet Radio Bara je za novog direktora izabrao magistra prava i predsjednika Matice crnogorske Ivana Jovovića, nepun mjesec nakon konkursa, koji je izmijenjen u odnosu na prethodne. Ove godine tražilo se pet godina radnog staža u bilo kojoj struci, dok je konkursom iz 2019. godine uslov bio pet godina iskustva u rukovođenju i poznavanje problematike radijske djelatnosti.

To, prema tvrdnjama pojednih sagovornika “Vijesti”, navodi na sumnju da je konkurs “namješten”, kako bi se na toj poziciji našao Jovović. Na drugoj strani, iz Savjeta kažu da je izbor izvršen bez ikakvih pritisaka i da je Jovović izabran jer je bio najbolji kandidat.

Pored Jovovića, na konkurs se prijavio i Željko Milović, autor, publicista, dugogodišnji novinar i urednik portala Bar Info, online izdanja Radio Bara. On nije dobio nijedan glas na sjednici savjeta na kojoj je biran novi direktor već je Jovović jednoglasno izabran glasovima četiri prisutna člana od pet ukupnih. Milović je odbio poziv “Vijesti” da govori o izboru direktora i konkursu a nije podnio ni žalbu na izbor savjeta.

Na portalu “Bar info” objavljena je vijest o izboru Jovovića za novog direktora, ali savjet tog lokalnog javnog emitera još nije objavio obrazloženje o odabiru ili Jovovićevu biografiju ali će, kako su najavili, to učiniti uskoro jer je odluka spremna.

Konkurs koji je raspisan 2019. godine navodi da za direktora radio Bara može biti imenovano lice koje pored opštih uslova utvrđenih zakonom ispunjava i uslove visoke stručne spreme, sedmi stepen, najmanje pet godina iskustva u rukovođenju, poznavanje problematike radijske djelatnosti, državljanstvo Crne Gore i prebivalište u Opštini Bar.

Ove godine, konkurs ne zahtijeva prebivalište u Opštini Bar već u Crnoj Gori, a ne traži se iskustvo u radijskom novinarstvu i rukovođenju već “najmanje pet godina radnog iskustva”. Ti uslovi predviđeni su i Statutom Radio Bara iz 2021. godine.

Izvori bliski lokalnoj vlasti u Baru kazali su da je Jovoviću mjesto direktora Radio Bara obećano izbornom koalicijom u tom gradu koju čine DPS, Liberalna partija, SDP i SD.

Predsjednica Savjeta Radio Bara Nina Planinić, kazala je “Vijestima” da je izbor izvršen bez ikakvih pritisaka te da je Jovović izabran jer je bio najbolji kandidat. Protivkandidat Milović, kako je kazala, nije u potpunosti zadovoljavao kriterijume, a dokumentacija o stručnoj spremi koju je dostavio mogla je biti tumačena na različite načine, što sa Jovovićem nije slučaj.

“Po novom statutu nije potrebno iskustvo u radijskoj djelatnosti, samo pet godina iskustva u struci i visoka stručna sprema, da nije član stranke i drugo što je predviđeno zakonom. Za prethodni konkurs smo se vodili prethodnim statutom koji je to predviđao”, kazala je Planinić.

Nina Planinić
Nina Planinićfoto: Bar info

Ona je dodala da joj je žao zbog Milovića koji je, po njenim riječima, odličan urednik i novinar a sa druge strane joj je drago zbog Jovovića jer Radio Baru fali pravnog kadra. Planinić je navela da nijesu bili sigurni da li je Milović ispunjavao uslove jer je završio fakultet 2019. godine a po članu 5 Zakona o radu predviđa se radno isksutvo sa kvalifikacijama koje su zahtijevane konkursom.

Ipak, to u konkursu nije eksplicitno navedeno već piše da je potrebna visoka stručna sprema i najmanje pet godina iskustva. Na sjednici Savjeta je, saznaju “Vijesti”, utvrđeno da oba kandidata zadovoljavaju uslove u skladu sa čime je održano i glasanje.

Bivša direktorica Radio Bara koja je na njegovom čelu bila devet godina, u dva mandata, i jednu godinu u svojstvu vršiteljke dužnosti, Vesna Šoškić, takođe nije htjela da govori o izmijenjenim uslovima na konkursu za radno mjesto koje je pokrivala.

Goran Đurović iz NVO Media centar “Vijestima” je kazao da ublažavanje kriterijuma za direktora Radio Bara ukazuje na želju političkih partija koje vrše vlast u Baru da na funkciju direktora imenuju svoj kadar.

“To se radi po dobro uvježbanoj metodi da se prvo kroz opštinsku odluku ublaže kriterijumi za direktora, a onda preko članova Savjeta koji su dominantno birani iz reda zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima čiji je opština osnivač dovrši partijski vođen posao izbora direktora”, ocijenio je Đurović.

Đurović
Đurovićfoto: PR Centar

On je kazao da izmjene uslova za konkurs i ublažavanje u dijelu potrebnih kvalifikacija i iskustva jasno ukazuju na politički dogovor oko imenovanja, te da je “bolest partija na vlasti” da imaju kontrolu nad javnim medijskim servisima.

Đurović smatra da je za čelno mjesto lokalnih javnih emitera potrebno imati medijskog iskustva za razliku od Javnog servisa Crne Gore čiji generalnog direktora u hijerarhiji ispod sebe ima direktora radija i televizije koji moraju imati jasno iskustvo u medijima.

“U lokalnim javnim emiterima nema luksuza kojeg se donekle može oprostiti RTCG da prvi čovjek menadžmenta nema baš nikakvo iskustvo u radu u medijima”, ocijenio je.

Bonus video: