Građevinski otpad problem Kolašina: "Investitori odlažu bez reda, izbjegavaju da plate"

Grad nema namjensku deponiju, uprkos tome što se svakodnevno otvaraju nova gradilišta...

8167 pregleda 3 komentar(a)
Jedna od divljih deponija, Foto: Dragana Šćepanović
Jedna od divljih deponija, Foto: Dragana Šćepanović

Neopasni građevinski otpad sa brojnih kolašinskih gradilišta odlaže se na privremenom skladištu za komunalni otpad u Bakovićima bez ikakvog reda i besplatno, kazao je “Vijestima” izvršni direktor Komunalnog preduzeća Dušan Simović.

Iako se svakodnevno otvaraju nova gradilišta, u toj opštini na postoji deponija namijenjena za građevinski otpad, pa izvođači radova, prema sopstvenom nahođenju, koriste deponiju u Bakovićima.

“Na privremenom skladištu za komunalni otpad Bakovići deponuje se i građevinski otpad. Takav način rada svakako predstavlja problem u oblasti organizacije na deponiji, jer često investitori, odnosno izvođači radova, odlažu otpad bez reda, izbjegavajući pritom da plaćaju odlaganje. Sve to stvara brojne poteškoće, ali i troškove u održavanju, na čemu moramo raditi u narednom periodu”, kazao je Simović.

Prema zvaničnim podacima iz 2022. godine, u Kolašinu je sakupljeno 1.283 tone neopasnog građevinskog otpada, dok će, kaže on, izvještaj na državnom nivou za 2023. godinu biti izrađen u narednom periodu.

Simović ističe da će Kolašinu biti potrebna deponija građevinskog otpada u što skorije vrijeme i da je ta oblast regulisana zakonom.

“Lokaciju na kojoj će se privremeno skladištiti neopasni građevinski otpad sakupljen sa područja jedinice lokalne samouprave i subjekta koji upravlja privremenim skladištem određuje skupština jedinice lokalne samouprave. S tim u vezi, Kolašinu svakako treba deponija građevinskog otpada s obzirom da svjedočimo svakodnevno otvaranju novih gradilišta”, zaključuje on.

Gradska deponija u Bakovićima, gdje se već tri decenije odlaže otpad, formalno je i dalje privremeno rješenje. Nalazi se na obali Tare, a u neposrednoj blizini industrijske i biznis zone.

Bonus video: