Gvozdenović: Struka mi je iznad politike, šta je pisalo u Statutu Radio Bara koji je prestao da važi 2021. ne znam

"Tekst Javnog konkursa za imenovanje direkora iz 2019. godine mi zaista nije poznat, ali sam više nego siguran da ukoliko nije bio u skladu sa citiranim članom 32 osnivačkog akta, da je nesumnjivo bio nezakonit"

3997 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Član Savjeta Radio Bara Zdravko Gvozdenović reagovao je na tekst "Savjet Radio Bara izmijenio uslove, pa izabrao Jovovića za novog direktora" objavljen na portalu Vijesti 10. februara.

Reagovanje Gvozdenovića prenosimo integralno.

"Za člana Savjeta Radio Bara imenovan sam 18.12.2023. godine. Po struci sam diplomirani pravnik i u cjelokupnom svom dosadašnjem radu struka mi je bila iznad politike, i kada sam bio i kada nijesam bio član političke partije, a evo već osma godina da nijesam angažovan ni u jednoj političkoj partiji ili stranci.

Što je pisalo u Statutu Radio Bara koji je prestao da važi još 2021. godine zaista ne znam, niti me je to interesovalo, ali odlično znam što piše u važećoj Odluci Skupštine Opštine Bar o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter „Radio Bar“ koja je objavljena u Službenom listu Crne Gore - Opštinski propisi broj 40/12 od 31.12.2012. godine i u važećem Statutu Lokalnog javnog emitera Društva sa ograničenom odgovornošću "Radio Bar" broj 326 koji je donijet 30. novembra 2021. godine.

Dakle, Skupština Opštine Bar kao osnivač ovog lokalnog javnog emitera je u navedenoj odluci u članu 32 propisala da se za direktora imenuje lice koje pored opštih uslova predviđenih zakonom ima: državljanstvo Crne Gore, prebivalište na teritoriji Crne Gore, najmanje 5 godina radnog iskustva i visoku stručnu spremu.

Istovjetni uslovi su sadržani i u članu 38 važećeg Statuta (iako se odredbe opšteg pravnog akta više pravne snage ne prepisuju u niži) i, naravno, bili su i u Javnom konkursu za imenovanje direktora koji je objavljen u dnevnim novinama Pobjeda 12.01.2024. godine.

Takođe, znam i da se Statutom ne mogu ni mijenjati ni dopunjavati odredbe osnivačkog akta kojim su uređena određena pitanja. U konkretnom slučaju, to su uslovi za imenovanje direktora.

Poznato mi je, takođe, i da je od 2012. godine, kada je Skupština Opštine Bar donijela odluku o osnivanju ovog lokalnog javnog emitera, održano više lokalnih izbora, kao i da su posljednji održani 23.10.2022. godine, gotovo godinu posle donošenja važećeg Statuta koji je, kako sam već i naveo, donijet 30.11.2021. godine.

Tekst Javnog konkursa za imenovanje direkora iz 2019. godine mi zaista nije poznat, ali sam više nego siguran da ukoliko nije bio u skladu sa citiranim članom 32 osnivačkog akta, da je nesumnjivo bio nezakonit.

Na kraju, s obzirom na to da je tekst naslovljen "Savjet Radio Bara izmijenio uslove, pa izabrao Jovovića za novog direktora“ bio bih zahvalan njegovoj autorki ako bi pokazala dobru volju i prosvijetlila me što je to Savjet, čiji sam odnedavno član, mijenjao", zaključio je Gvozdenović.

Bonus video: