Deripaska na dan bio na Platamunima

Ruski oligarh prekjuče sletio na aerodrom u Tivtu, i prvi put ove godine došao u svoj luksuzni ljetnjikovac, ali je već sjutradan morao na odleti iz Crne Gore
1247 pregleda 4 komentar(a)
Oleg Deripaska, Foto: Savo Prelević
Oleg Deripaska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.08.2017. 05:56h

Ruski oligarh Oleg Deripaska prekjuče je na samo jedan dan posjetio Crnu Goru i odsjeo u svome raskošnom ljetnjikovcu na Platamunima.

Nakon što je sletio na aerodrom u Tivtu, Deripaska, koji rijetko posjećuje ovu svoju nekretninu, prvi put ove godine je došao, ali odmor mu je trajao svega 24 časa, jer je već sjutradan morao na odleti iz Crne Gore.

„Overseas assets management“ zvanično je vlasnik luksuznog rezidencijalnog kompleksa, na Platamunima, koji objedinjuje dvije centralne, mermerom obložene, palate od gotovo dvije hiljade kvadrata i devet vila. Unutar kompleksa su i svi prateći sadržaji od bazena, do ugostiteljskog objekta, a gostima je omogućen i da se uskom stazom spuste do mora, istina na kamenitu obalu.

Na zemljištu od gotovo 20 hiljada kvadrata, nekada vojnoj bazi, nikao je kompleks vila od ukupno 2800 kvadrata luksuznog prostora. Dvije, spojene centralne palate prostiru se na 1600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadata.

Luksuzni kompleks, od koga zastaje dah, opasan je pet metara visokim kamenim zidom, prilaz je strogo zabranjen, a gostima je obezbijeđena potpuna diskrecija.

Smješten je nedaleko od plaže Ploče, do njega vodi put koji se slijepo završava, i danonočno obezbjeđenje dočekuje sve putnike namjernike, koji su se izgubili, misleći da putem mogu nastaviti dalje.

Do lijepog “parčeta” crnogorske obale Deripaksa je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 eura, ili svega 18 eura po kvadratu zemlje na samoj pjeni od mora.

Ubrzo je od Morskog dobra dokupio je još hektar.

Nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma, osim ljetnjikovca planirao je i izgradnju cijelog turističko-apartmanskog kompleksa, na gotovo pola miliona kvadrata koje je preko svoje firme K.P.M. limited kupio u zaleđu plaža Trsteno i Ploče, sve do Platamuna od kotorske Opštine.

Kompanija “K.P.M. Limidet” prošle godine je predala zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, ali proceduru dobijanja građevinske dozvole nije nastavila.

Dvije firme koje kontroliše Deripaska vlasnice su 550 hiljada kvadrata zemlje.

Važećim planskim dokumentom ovo područje je podijeljeno u tri zone - vile, hoteli i obala.

Zona vila obuhvata već izgrađene Deripaskine vile na Platamunima i tretirana je kao “najluksuzniji dio Plana”.

Plan je omogućio gradnju dva hotelska kompleksa na ovom nenaseljenom području obraslom u zelenilo.

U zoni Platamuna planiran je “hotelsko-apartmanski" kompleks Vidikovac, sa najmanje 500 kreveta.

Na drugoj strani, u uvali Trsteno, ucrtan je hotel “Rt Jaz”, lociran na izuzetno strmom terenu, između brda Jaz i poznate pjeskovite plaže Trsteno.

Bonus video: