Ćatić: U Crnoj Gori zastupljeni hepatitis i klamidija, više od 40 odsto trudnoća na godišnjem nivou neželjeno

"Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da svakog dana milion osoba dobije neku seksualno prenosivu infekciju"

5410 pregleda 3 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Nikola Saveljić
Sa događaja, Foto: Nikola Saveljić

Ne možemo govoriti o jasnoj slici broja osoba oboljelih od neke polno prenosive infekcije u Crnoj Gori zbog neadekvatnog prijavljivanja i, samim tim, registrovanja.

To je povodom obilježavanja Dana seksualne i reproduktivne svijesti, 12. februar, kazala specijalista socijalne medicine (IZJCG) Sabina Ćatić.

Ona je napomenula da su polno prenosive infekcije, jedan od vodećih zdravstvenih problema u svijetu.

"Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da svakog dana milion osoba dobije neku seksualno prenosivu infekciju. Prema njihovim procjenama, u Evropi, oko 18 miliona živi sa nekom od njih. One su preventabilnog karaktera i veoma je važno raditi na njihovoj prevenciji. Svakako su najučestalije infekcije izazvane humani papilona virusom (HPV)", kazala je Ćatić.

Ćatić
Ćatićfoto: Nikola Saveljić

Istakla je da su u Crnoj Gori "dosta zastupljeni hepatitis i klamidija".

"Kada je u pitanju infekcija HPV, Crna Gora je prva u Evropi po stopi obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice. HPV vakcinacija postoji za dječake i djevojčice do 18 godina. Ona je devetovalentna i primjenjuje se u tako ranom dobu zato što je njena učinkovitost najbolja u momentu dok osoba ne postane polno aktivna. Takođe, mora se govoriti o ostalim problemima kao što su savremena metoda kontracepcije", rekla je Ćatić, dodajući da "je više od 40 odsto trudnoća na godišnjem nivou neželjeno".

Prema posljednjim dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), od ukupnog broja namjernih abortusa u 2022. godini, preko 2,5 odsto je izvršeno kod djevojaka mlađih od 20 godina.

Ginekolog i akušer-endokrinolog Željka Stevović kazala je da od februara krenula sa radom ambulanta za dječiju i adolescentnu ginekologiju u Domu zdravlja studentska poliklinika.

Istakla je da prva posjeta kod ginekologa bi trebala da bude "poslije prve menstruacije".

Stevović
Stevovićfoto: Nikola Saveljić

"Mišljenja smo da se spustila starosna populacija, ispod 11/12 i samim tim djeca počinju da budu svjesna svoje seksualnosti. Od 16 godina djeca mogu sama da se jave za pregled kod ginekologa bez ičije pratnje. Naravno, to ne znači da će biti odmah pregledani, mogu doći samo na razgovor", kazala je Stevović, dodajući da svijest građana o seksualnim i reproduktivnim slobodama nije na zavidnom nivou.

Bonus video: