Savjet RTV Podgorica za direktora bira Kadiju ili Otaševića

Proteklih dana polemika o tome da li je aktuelni vršilac dužnosti kršio propise tokom konkursa

10949 pregleda 9 komentar(a)
Otašević, Foto: Savo Prelević
Otašević, Foto: Savo Prelević

Savjet Radio televizije Podgorica (Gradska TV) na sjutrašnjoj sjednici biraće direktora u punom mandatu, a kandidati za tu funkciju su, prema nezvaninim informacijama, dugogodišnja novinarka i nekadašnja generalna direktorka Javnog servis Andrijana Kadija i aktuelni vršilac dužnosti direktora Gradske Vladimir Otašević.

Konkurs za mjesto direktora raspisan je 12. januara, a zaključen 15 dana kasnije.

Mandat izvršnog direktora traje četiri godine, a ista osoba može biti imenovana najviše dva puta uzastopno.

Prema izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter “Radio televizija Podgorica”, pored opštih, kandidati moraju ispunjavati i posebne uslove.

To je, između ostalog, da kandidat ima najmanje deset godina iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na upravljačkim pozicijama u oblastima relevantnim za obavljanje djelatnosti...

Odluka predviđa i zabrane. Tako za člana Savjeta ili direktora ne mogu biti birane osobe čiji su bračni ili vanbračni drugovi i životni partneri vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, članovi nadzornih organa, zaposleni... u pravnim licima, koja se bave djelatnošću pružanja audio-vizuelnih medijskih (AVM) usluga.

Upravo ovo ograničenje bilo je predmet rasprave prethodnih dana između nevladine organizacije Media centar i Otaševića.

Iz Media centra su više puta upozorili na to da je Otaševićeva supruga do skoro bila suvlasnica 90 odsto privrednog društva Montenegro Press Company doo, koje je, pored ostalog, kroz portal Press nudilo AVM usluge. Problematizovali su i datum kada je Otašević tokom konkursne procedure dostavio izjavu da ne podliježe tom ograničenju.

Otašević je odgovorio da je njegova supruga bila suvlasnica portala Press, odnosno kompanije Montenegro Press Company, koja stoji iza tog portala, ali da “portali po aktuelnoj zakonskoj regulativi u Crnoj Gori ne spadaju u djelatnosti pružanja audio-vizuelnih medijskih (AVM) usluga ni prema Zakonu o medijima ni prema Zakonu o elektronskim medijima”. Najavio je i tužbu protiv direktora te NVO Gorana Đurovića.

Media centar je dostavio medijima više, kako tvrde, dokaza, da je portal Press AVM usluge nudio tokom izbornih kampanja 2022. i 2023. godine.

Otašević je polovinom decembra izabran za v. d. direktora, a upravo tada su pojedini članovi Savjeta RTV Podgorica problematizovali da ne ispunjava uslov koji se odnosi na deset godina iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega pet na rukovodećim poslovima.

Bonus video: