RTCG podnio tri prijave protiv zaposlenih

Posljednji slučaj odnosi se na zaposlenog koji je, tvrde iz Sindikalne organizacije, na zatvorenoj Vajber grupi objavio jedan od ugovora drugog zaposlenog, koji je preuzeo sa društvenih mreža

19628 pregleda 29 reakcija 9 komentar(a)
I prepiska na Vajberu razlog za prijavu tužilaštvu: Raonić, Foto: BORIS PEJOVIC
I prepiska na Vajberu razlog za prijavu tužilaštvu: Raonić, Foto: BORIS PEJOVIC

Radio televizija Crne Gore (RTCG) dostavila je podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu tri prijave protiv zaposlenih, saopštio je “Vijestima” zamjenik rukovodioca ODT Podgorica Nikola Boričić.

“Vijesti” su pitale ODT Podgorica o broju prijava protiv zaposlenih koje je RTCG podnijela u posljednjih šest mjeseci.

Jedan od posljednjih je i prijava protiv zaposlenog Časlava Vujotića, koji je, tvrde njegove kolege, prijavljen tužilaštvu jer je u zatvorenoj Vajber grupi Sindikalne organizacije podijelio jedan od ugovora vrha menadžmenta.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet, a postupajući tužilac preduzima sve zakonom predviđene mjere i radnje”, odgovorio je Boričić “Vijestima” u vezi sa slučajem po prijavi protiv Vujotića.

Sindikalna organizacija Javni radio-difuzni servis Radio televizije Crne Gore reagovala je nedavno “povodom nemilog slučaja, a tiče se kolege Časlava Vujotića, koji je pozvan u Ministarstvo unutrašnjih poslova na razgovor zbog vaše prijave, a koji se odnosi na objavu ugovora koji je preuzet sa jedne od društvenih mreža”.

“Riječ je o zatvorenoj Vajber grupi članova naše Sindikalne organizacije. Jasno je da NN lice redovno i uredno prenosi objave sa te grupe Vama, u šta smo se uvjerili Više puta. To ne osuđujemo, jer u našoj grupi ne objavljujemo ništa protivzakonito”, navodi se u reagovanju predsjednice Sindikalne organizacije Slavice Kruščić Vasović, dostavljenom generalnom direktoru Borisu Raoniću.

Ona u pismu naglašava da zabrinjava reakcija Raonića, kao “ne samo kao pritisak na konkretnog zaposlenog, već i na cijelu Sindikalnu organizaciju”.

“Ponavljamo, objavljeni ugovor je preuzet sa neke od društvenih mreža, a nas konkretno interesuje koliko još takvih ugovora ima i da li imaju pokriće, odnosno da li te kolege zaista obavljaju te poslove za koje dobijaju novčanu naknadu. Koji su to kriterijumi na osnovu kojih odabirate kolege koje će biti dodatno angažovani”, pitala je Sindikalna organizacija Raonića.

Više zaposlenih u RTCG juče je u otvorenom pismu saopštilo da je “očigledno da menadžment smatra da nije problem njegov nezakonit rad, nego svaka objava o tome”.

Oni su to saopštili osvrćući se na predložene izmjene i dopune Etičkog kodeksa RTCG.

“Zaposlenima se želi nametnuti jedna vrsta omerte, čije kršenje će, ako je suditi po dosadašnjem načinu rukovođenja kućom, završiti izgonom nepodobnih iz kuće ili ponižavajućim radnim ponudama...”, poručuju zaposleni.

Ističu i da su saglasni sa menadžmentom da je neophodno čuvati poziciju i društveni

ugled RTCG-a.

“Smatramo da to treba uraditi sankcionisanjem onih koji brutalno gaze zakone birajući nezakonito, i to dva puta, generalnog direktora, onih koji zaključuju zakonski sporne ugovore, koji taje platne liste, koji miljenicima kreiraju poželjna radna mjesta, a nepodobne ćuškaju ili izbacuju sa posla. Treba sankcionisati i one koji silom na sramotu u program Javnog sevisa, pod parolom da javnost ima pravo da zna, ‘guraju’ problematične sadržaje koji nijesu predviđeni programsko-produkcionim planom, a druge važne prećutkuju, poput onog da je Evropska komisija zabrinuta zbog kriminalne istrage u vezi sa nelegalnim izborom generalnog direktora. Tu vijest su objavili svi mediji, osim uredništva pod kontrolom Raonića”, poručuje se u pismu.

Prijava, pa još dvije dopune

RTCG je nakon inicijalne prijave, dva puta slao dopunu protiv osobe koja je u novembru prošle godine na društvenim mrežama objavila Aneks ugovora o radu tadašnje savjetnice direktora TVCG Vladane Vučinić.

Tada je “Vijestima” iz ODT-a saopšteno da je formiran predmet protiv jedne osobe i da je u fazi izviđaja.

Boričić, pak, kaže da su, u međuvremenu, stigle dvije dopune te prijave, protiv iste osobe.

“Postupajući tužilac dao je nalog pripadnicima Uprave policije da prikupe potrebna obavještenja”, odgovorio je Boričić.

Bonus video: