Konačno imenovan kapetan Lučke kapetanije Kotor: Jedino se Fuštić prijavio

Mirko Fuštić će biti prvi Mojkovčanin na čelu tog veoma važnog organa pomorske uprave

13085 pregleda 61 reakcija 61 komentar(a)
Zgrada Lučke kapetanije u Kotoru, Foto: Siniša Luković
Zgrada Lučke kapetanije u Kotoru, Foto: Siniša Luković

Dosadašnji tzv. Port state contriol (PSC) inspektor iz Bara, kapetan Mirko Fuštić, imenovan je za novog lučkog kapetana u Kotoru.

To je odlučilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) nakon sporvedenog internog oglasa namijenjenog službenicima MSP-a koji zadovoljavaju formalne uslove za tu poziciju, a na kojem se, kako nezvanično saznaju “Vijesti”, prijavio jedino Fuštić.

On je prije nekoliko dana počeo da radi na mjestu lučkog kapetana u Kotoru koje je formalno bilo upražnjeno još od aprila 2022. kada je preminuo dotadašnji šef Lučke kapetanije Kotor, kapetan duge plovidbe Bruno Brkanović. U međuvremenu, do nedavnog Fuštićevog imenovanja, tu izuzetno značajnu funkciju je kao vršilac dužnosti, obavljao lučki kapetan u Baru, kapetan duge plovidbe Predrag Ratković.

Fuštić će biti prvi Mojkovčanin na čelu Luke kapetanije Kotoru u viševjekovnoj istoriji tog organa pomorske uprave u Boki. On je kraće vrijeme plovio na trgovačkim brodovima na kojima je dostigao zvanje drugog oficira palube, nakon čega je prešao da radi u nekadašnju Upravu pomorske sigurnosti Crne Gore, odnosno Lučku kapetaniju Bar, gdje je dugo vremena bio inspektor sigurnosti plovidbe. Fuštić je u međuvremenu stekao diplomu specijaliste menadžmenta u natičkom turizmu i upravljanju marinama na Fakultetu za mediteranske poslovne studije u Tivtu.

Prije par godina Fuštić je postao jedan od prvih šest tzv. PSC insektora u Crnoj Gori nadležnih i obučenih za kontrolu stranih brodova u našim lukama po odredbama tzv. Pariškog memoranduma (Paris MoU). On inače, na novi posao u Lučku kapetaniju Kotoru svakodnevno putuje iz Bara gdje živi.

MSP je prilikom popunjavanja mjesta lučkog kapetana u Kotioru po zakonu bilo dužno da prvo sprovede tzv. interni oglas unutar tog organa, a potom interni oglas na nivou svih drugih džavnih organa, prije nego što eventualno, nakon svega toga dođe u poziciju da raspiše javni oglas na kojem bi se mogao prijaviti neko od eventualno zainteresovanih iz struke, a ko nije već u državnoj upravi.

Boka Kotorska ima ogroman broj pomoraca koji zadovoljavaju ili stručnošću i iskustvom čak značajno nadilaze kriteijume nephodne za imenovanje na dužnost lučkog kapetana, ali oni ne mogu doći u situaciju ni da konkurišu za to mjesto jer je zakonski okvir postavljen tako da favorizuje ljude koji su već unutar sistema državne uprave. Mjesto lučkog kapetana u Kotoru jedno je od najbitnijih u sistemu pomorske uprave u Crnoj Gori, s obzirom na nadležnosti tog organa i činjenicu da on pokriva područje zaliva Boke Kotorske koje je po obimu pomorskog saobraćaja i drugih aktivnosti na moru, daleko najopterećeniji dio akvatorijuma Crne Gore.

Iako je Lučka kapetanija jedan od organa pod njegovom nadležnosđću, te iako ona godišnje od izdavanja breveta i drugih prihoda iz svoje djelatnosti zarađuje značajan novac, MSP nema formalne mogućnosti da samo renovira oštećene pristorije Lučke kapetanije Kotor na kotorskoj rivi na Luži. Reprezentativna velika kamena zgrada je 2020. godine tokom izbvođenja radova na izgradnji obližnjeg pothodnika ispod magistrale, pretrpjela značajna oštećenja zbog kojih su prostorije za rad Lučke kapetanije postale nefunkcionalne i službenici su prešli u privremene kancelatrije u poslovnom objektu jedne banke na Macelu. Zgradu Lučke kapetanije u kojoj je pak, ostao da nesmetano funkcioniše ugostiteljski objekat, je neophodno potpuno rekonstruisati i obnoviti, ali za to nije nadležno MSP, već Uprava za imovinu koja upravlja tim objektom u državnoj svojini.

Bonus video: