Vanja Asanović dobitnica godišnje Nagrade Univerziteta Crne Gore

Njen izuzetan rad, kako su kazali iz Univerziteta, obuhvata širok spektar aktivnost, uključujući brojne publikacije, učešće na naučnim konferencijama, vođenje projekata i mnoge druge doprinose

2846 pregleda 213 reakcija 0 komentar(a)
Božović i Asanović, Foto: ucg
Božović i Asanović, Foto: ucg

Profesorica dr Vanja Asanović sa Metalurško-tehnološkog fakulteta, dobitnica je godišnje Nagrade Univerziteta Crne Gore (UCG).

To se navodi u saopštenju UCG-a, u kojem su naveli da je Asanović nedavno odlikovana za njen doprinos u razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnog ugleda Univerziteta.

"Ova prestižna nagrada, predložena od Vijeća Metalurško-tehnološkog fakulteta u Podgorici, profesorici Asanović je na svečanoj sjednici Senata UCG, uručio rektor prof. dr Vladimir Božović", kazali su iz UCG-a.

Njen izuzetan rad, kako su kazali iz Univerziteta, obuhvata širok spektar aktivnost, uključujući brojne publikacije, učešće na naučnim konferencijama, vođenje projekata i mnoge druge doprinose.

"Kao redovni profesor na Metalurško-tehnološkom fakultetu, profesorica Asanović angažovana je u izvođenju nastave iz oblasti Fizičke metalurgije i Upravljanja životnom sredinom. Takođe je doprinijela obrazovanju na Mašinskom fakultetu UCG, gdje je izvodila nastavu iz Metrologije na poslijediplomskim magistarskim studijama", dodali su.

Asanović je aktivna članica projektnih timova koji se bave različitim oblastima istraživanja i inovacija.

"U okviru programa Horizont Evropa, učestvuje u projektu "Crnogorski centar za podvodne senzorske mreže - MONUSEN", fokusiranom na podvodne senzorske mreže i unapređenje istraživačkih kapaciteta Univerziteta Crne Gore. Takođe, rukovodila je projektom "Unapređenje vještina u oblasti cirkularne ekonomije – CRESCENTO", koji je rezultirao uspostavljanjem transnacionalne mreže za cirkularnu ekonomiju i pripremom dokumentacije za zajednički master program iz te oblasti", dodali su.

Iz UCG-a navode da u NATO programu Nauka za mir i bezbjednost, vodi projekat "Razvoj vodoničnih kompresora NO-DEPENDENCE" s ciljem razvoja inovativnog sistema kompresije vodonika za autonomne stanice punjenja.

"Pored toga, učestvovala je u COST akcijama koje se bave mehanohemijskom sintezom materijala, zelenim tehnologijama i nanokompozitnim materijalima na bazi ugljenika. Svojim doprinosom ovim projektima, profesorica Asanović aktivno doprinosi istraživačkom i inovacionom napretku u ovim oblastima", kazali su.

Prema njihovim riječima njen rad nije ograničen na akademsku zajednicu.

"Kao član radnog tima Ministarstva ekonomije, profesorica Asanović je imala ključnu ulogu u osnivanju Centra za metrologiju, što je uveliko doprinijelo razvoju naučne, zakonske i industrijske metrologije u Crnoj Gori. Kao direktorica Zavoda za metrologiju, organizovala je aktivnosti neophodne za izgrađivanje nacionalne metrološke institucije i njenog pozicioniranja u međunarodnim i regionalnim organizacijama. Njen rad je uključivao i važne aktivnosti u pripremi zakonskih akata iz oblasti metrologije, kao i angažman u institucijama poput Instituta za standardizaciju Crne Gore i Privredne Komore Crne Gore", dodali su.

Iz UCG-a navode da je Asanović poznata po značajnom naučnoistraživačkom radu.

"Njena istraživanja usmjerena su na sintezu, termo-mehaničku obradu, fazne transformacije i strukturna ispitivanja novih materijala.", dodali su.

Oni su pojasnili da kao autor ili koautor objavila je mnoge radove kako u međunarodnim, tako i u nacionalnim naučnim časopisima, kao i na naučnim konferencijama.

"Njen neumorni rad, stručnost i predanost predstavljaju izvor inspiracije za sve koji rade u oblasti naučnoistraživačkog rada, metrologije i zaštite životne sredine", zaključili su.

Bonus video: