MPŠV: Sistem dao sve od sebe da preduprijedi pojavu afričke kuge svinja

Pomoćnik direktora Svjetske organizacije za zdravlje životinja (WOAH) i regionalni direktor organizacije za Evropu Budimir Plavšić, u okviru radne posjete Crnoj Gori, sastao se sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimirom Jokovićem i direktorom Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimirom Đakovićem

2119 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pojava afričke kuge svinja u blizini granice i u populaciji divljih životinja, dokaz je da je veterinarski sistem Crne Gore dao sve od sebe da preduprijedi pojavu te bolesti, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV).

Pomoćnik direktora Svjetske organizacije za zdravlje životinja (WOAH) i regionalni direktor organizacije za Evropu Budimir Plavšić, u okviru radne posjete Crnoj Gori, sastao se sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimirom Jokovićem i direktorom Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimirom Đakovićem.

Iz Ministarstva su kazali da je Plavšić u Crnoj Gori boravio u okviru ekspertske misije koju je WOAH u saradnji sa Kancelarijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), kroz mehanizam “GF TADs”, organizovao kao pomoć Crnoj Gori

Misija je, kako su naveli, organizovana po dobijanju obavještenja o prvim slučajevcima afričke kuge svinja u populaciji divljih svinja.

Na sastanku je, osim afričke kuge svinja, razgovarano i o dosadašnjoj saradnji između WOAH-a i Crne Gore preko Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede, a razmatrane su i mogućnosti nove saradnje.

Joković je istakao da je saradnja WOAH-a sa Crnom Gorom mnogo važna, kako kroz borbu protiv bolesti životinja i uticaja na javno zdravlje, tako i kroz važnost plasmana naših proizvoda na evropskom i svjetskom tržištu, ali i olakšan transport roba i živih životinja.

Plavšić je, kako se navodi, pohvalio dobru saradnju WOAH-a sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kroz niz projekata koje je Uprava realizovala u saradnji sa tom organizacijom.

On je istakao da je značajno učešće Crne Gore na međunarodnim aktivnostima kojima WOAH i FAO pružaju podršku.

U saopštenju se navodi da novi informacioni sistem, kao i slobodan status Crne Gore od bolesti bjesnila, praćenje kretanja životinjskih bolesti i efikasna borba protiv njih, pokazuju da je Crna Gora značajno napredovala u toj oblasti.

„Sama pojava afričke kuge svinja u blizini granice i u populaciji divljih životinja, dokaz su da je veterinarski sistem Crne Gore dao sve od sebe da preduprijedi pojavu ove bolesti“, navodi se u saopštenju.

Đaković je zahvalio Plavšiću na izuzetno brzoj reakciji i slanju ekspertske misije u Crnu Goru, navodeći da je to dokaz da Crna Gora u organizaciji WOAH ima pouzdanog partnera.

Iz Ministarstva su kazali da su se Joković, Plavšić i Đaković složili da će očuvati dobru saradnju, ali i raditi na njenom unapređenju.

Bonus video: