Drakić: Perović izmislila postupke protiv Sindikata i na osnovu toga nas suspendovala

Tražiće i obrazloženje zašto se odlaže i ne rješava pitanje izbora Savjeta ASK

18124 pregleda 27 reakcija 24 komentar(a)
ASK, Foto: Nikola Saveljić
ASK, Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 13.02.2024. 12:19h

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović jeste izmislila postupke protiv Sindikata ASK-a i na osnovu toga nas je suspendovala, ali mi i dalje možemo da prisustvujemo u prostorijama Agencije kao sindikalni predstavnici i to u prostorijama koje su određene za sindikalno djelovanje.

To je kazao predsjednik Sindikata ASK-a Dušan Drakić na okupljanju ispred ASK.

Ispred zgrade Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) okupili su se predstavnici sindikata ASK-a i Sindikata uprave i pravosuđa kojima je krajem decembra oneomogućeno da obave sastanak u prostorijama te agencije.

Oni su iz tog razloga najavili krivične prijave protiv direktorice ASK-a Jelene Perović.

Oni će, između ostalog, tražiti obrazloženje zašto se odlaže i ne rješava pitanje izbora Savjeta.

Drakić je kazao da će uskoro biti pozitivno riješeni svi disciplinski postupci "i to na stranu radnika".

"Pored ovoga očekujem od direktorice da se izvini radnicima prema kojima je onako postupala i očekujemo da odštetu plati lično, iz svog džepa, a ne iz džepa Agencije, odnosno države. Neka ne radi ono što je navikla da radi - to je moja topla poruka. Neka ne izmišlja lažne prijave i da ne pokreće tako postupke protiv nas. Treba da pusti institucije da same daju odgovor i da ne vrši pritisak na njih", rekao je Drakić.

Drakić
Drakićfoto: Nikola Saveljić

Istakao je da očekuje od Perović da se "pred kraj svog mandata, ponaša odgovorno, profesionalno i etički".

On je napomenuo i da je mnogim kolegama koje su, takođe, članovi Sindikata zabranjeno je da izađu napolje.

Predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa Nenad Rakočević kazao je da je Perović nezakonito zabranila održavanja sastanka sindikalcima.

"To je rezultiralo krivičnom prijavom koju ćemo podnijeti protiv nje, a ona će biti samo jedna u nizu i nadamo se da će institucije sistema odraditi svoj posao u skladu sa tim vršenjima. Nadamo se i da će Skupština veoma brzo donijeti odgovarajuće odluke, oformiti Savjet i smjeniti direktoricu ASK-a. Zabrinjava što se sve radi sporo i što je proces njene smjene pasivan. Očekivali smo to mnogo ranije", rekao je Rakočević.

Rakočević
Rakočevićfoto: Nikola Saveljić

On je urigirao da se problem riješi što prije.

Zaposleni ASK-a, Bulat Bulatović kazao je da su državne institucije prepoznale u kojem je Sindikat problemu, ali da još nijesu radili na implementiranju rješenja.

Bonus video: