Nikšić u mirisu mimoze

Nikšićkim Trgom slobode ponovo se čula gradska muzika, a građani su imali priliku da vide mažoretke, trombonjere, klovnove i uživaju u mirisu mimoze

2535 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Milan Šapurić
Foto: Milan Šapurić

I ove godine, poput prošle, nakon dvodecenijske pauze, nikšićkim Trgom slobode ponovo se čula gradska muzika, a građani su imali priliku da vide mažoretke, trombonjere, klovnove i uživaju u mirisu mimoze.

“Evo drugu godinu zaredom kako smo obnovili ovu tradiciju u našem gradu da donesemo malo duh Mediterana ovdje u naš Nikšić. Jedan lijep događaj koji mi malo stariji pametimo iz djetinjstva, pa smo to omogućili i za našu djecu, i naravno dobra reklama za naš susjedni grad Herceg Novi i za praznik mimoze koji će biti u narednim danima. Ovakve manifestacije su značajne i za promociju Nikšića”, kazao je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević i dodao da je mediteranski i duh fešte donio gradu pod Trebjesom i malo vedrine.

mimoza nikšić
foto: Milan Šapurić

Direktor Turističke organizacije (TO) Nikšić, Mitar Barać, kazao je da je povratak mimoze u Nikšić plod dobre saradnje lokalnih uprava i turističkih organizacija pomenutih opština.

“Ovo je kruna tog memoranduma o saradnji koji smo potpisali sa turističkim organizacijama Herceg Novog i Trebinje. Jako značajna saradnja za nas. Znamo kako se u turističkom centru radi i za nas kao turističke radnike prije svega da imamo korist iz jednog takvog turističkog centra", kazao je Barać.

mimoza nikšić
foto: Milan Šapurić

Direktorica TO Herceg Novi Milja Vitorović kazala je da očekuje da tu opštinu, za vrijeme praznika, koji se održava 55. put, posjeti veliki broj Nikšićana.

“U Nikšiću i Podgorici završavamo promociju Praznika mimoze. Fešte počinju već od četvrtka, a u subotu je berba mimoze i to je tradicionalno najposjećeniji vikend. Prošle godine smo imali rekordnu posjećenost, nakon dugog niza godina, i vratili smo mimozi pravi sjaj iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Mislim da će ove godine biti još bolje. U prilog tome govori i popunjenost hotela”, kazala je Vitorović i dodala da je planiran i bogat koncertni program.

mimoza nikšić
foto: Milan Šapurić

Radne dane će obogatiti sportske i kulturne manifestacije, a ove godine su uspostavili saradnju sa muzejem “Nikola Tesla” iz Beograda, tako da će 28.februara biti otvorena izložba “Nikola Tesla čovjek iz budućnosti”, koja će trajati mjesec.

“Nadam se da će ovo privući i odrasle, a i djecu i da će im biti jedna vrsta inspiracije. Tu će naravno moći da vide sve ono na čemu je Tesla radio i najveći izložbeni dio će biti tu prenešen ali i da kažem doživjeti dio onoga na čemu je Tesla radio kroz interaktivne instalacije. Istakla bih i ledeni tobogan koji će biti postavljen u parku Boke 18. Februara. To je najveći ledeni tobogan u regionu, 35 metara dug sa zaustavnom linijom, sa tri trake i za sve korisnike biće obezbijeđene i sanke i kaciga”, istakla je direktorica TO Herceg Novi.

Prema njenim riječima, tobogan im je omogućio i da osmisle niz igara i takmičenja, a planirano je i organizovanje deset dana intenzivnih radionica i zabavnog programa za djecu, uz sam tobogan.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, prethodno je upriličio prijem za direktoricu Turističke organizacije Herceg Novi i njene saradnike, Vasilija Ćukovića, Zorana Pestorića i Jovana Mićunovića.

U Nikšiću je 2003. godine poslednji put održan defile Karavana mimoze, a obnovljen je prošle godine.

Bonus video: