Ministarstvo potpuno preuzelo gradnju u Budvi

Još nema uobičajene uredbe kojom se Opštini Budva ustupaju poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova za objekte manje od 3.000 kvadrata. Među zahtjevima izgradnja ulica i više objekata

19293 pregleda 13 komentar(a)
Panorama Budve, Foto: Vuk Lajović
Panorama Budve, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, još nije donijelo Uredbu kojom se Opštini Budva, odnosno njenom Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj, ustupaju poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova za objekte manje od 3.000 kvadrata.

Time je Ministarstvo na čijem je čelu ministar Janko Odović praktično preuzelo potpunu kontrolu nad urbanizmom Budve.

Kako je “Vijestima” rečeno u Opštini, Uredba o povjerenju poslova važila je do 31. decembra 2023. godinu, a Odovićev resor još nije donio za ovu godinu kojom bi ovlastio opštinski sekretarijat, već to ministarstvo za sada izdaje UT uslove u skladu sa zakonom.

Urbanističko tehnički uslovi su prvi papir u proceduri dobijanja saglasnosti za početak gradnje nekog objekta.

“Članom 74 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano je da Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine izdaje urbanističko tehničke uslove, ali je od 1. januara 2018. resorno ministarstvo svake godine donosilo uredbu kojom je poslove izdavanja UT uslova za objekte manje bruto građevinske površine prenosilo kao povjerene poslove nadležnim organima lokalne uprave, koje su važile do 31. decembra tekuće godine”, pojasnili su “Vijestima” u Opštini.

Kako su “Vijesti” objavile prije tri godine, na predlog tadašnjeg ministarstva dogovoreno je da izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za objekte do 3.000 kvadratnih metara bruto građevinske površine, izuzev hotela odnosno turističkog naselja sa četiri ili pet zvjezdica i turističkog rizorta, ostane u nadležnosti lokalnih samouprava. Poslovi izdavanja urbanističko tehničkih uslova za objekte preko 3000 kvadrata, za sve objekte za koje je obavezno raspisivanje javnog konkursa, kao i za trgove, skverove, šetališta i gradske parkove ostaće u nadležnosti ministarstva.

Sekretarijat za urbanizam, u šta su “Vijesti” imale uvid, tokom januara ukupno je Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine proslijedilo 14 zahtjeva za izdavanje urbanističko tehničkih uslova, među kojima i zahtjeve Sekretarijata za investicije za gradnju ulica u nekoliko budvanskih naselja.

Na taj način, građani Budve moraju da čekaju odluku Ministarstva, jer se sva dokumenta iz Budve prosljeđuju u Podgoricu na odlučivanje.

U kasi je jedan od glavnih priliva naplata komunalija, pa je to slučaj i ove godine. U građevinskom biznisu pune tri decenije se ostvaruju milionski prihodi, a Budva je zbog toga praktično betonirana, jer je izgrađeno na hiljade stanova, apartmana...

Ministarstvo je preuzelo i potpunu kontrolu nad katastrima, posebno na primorju, kojima nijesu dostavljeni pečati, pa se svi zahtjevi, počev od dobijanja listova nepokretnosti upućuju u resorno ministarstvo na saglasnost. Zbog manjka pečata otežano ili uopšte ne funkcionišu područne jedinice Tivta, Budve, Herceg Novog, Kotora, Žabljaka, Kolašina.

Nema podataka o zaključenim ugovorima o komunalijama

Opština Budva na svome sajtu nije objavila za protekla četiri mjeseca sa kojim građaninom, odnosno kompanijom su zaključeni ugovori o naplati komunalija.

Posljednji podaci su objavljeni za septembar prošle godine, a od tada javnost nije upoznata koje ugovore je u spuškom istražnom zatvoru potpisao pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović.

Iako su za minulu godinu premašeni projektovani iznosi od pet miliona za naplatu komunalija, te je ta opštinska služba ostvarila dobre rezultate, ipak nema podata da li su od septembra zaključivani ugovori.

Bonus video: