Đurišić: Ako vam je potrebna ulica preko naše imovine, proglasite javni interes

Kako smatra, u namjeri da nadležni samo odbiju predlog njegove porodice, nadležnima su se "potkrale dvije fatalne greške"
64 pregleda 2 komentar(a)
Vanja Đurišić, Foto: Luka Zeković
Vanja Đurišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.08.2017. 17:31h

Nakon što je Klub odbornika DPS Glavnog grada saopštio da Demokrate pokazuju nepoštovanje nadležnih institucija u Crnoj Gori, pozivajući Glavni grad da riješi pitanje Vanje Đurišića, Đurišić je izjave vladajuće stranke u Podgorici nazvao "poluistinitim".

Klub odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada javno je apelovao na gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića i druge nadležne organe u Glavnom gradu da hitno krenu u rješavanje problema porodice Đurišić, koja, kako navode, traži svoja prava blokadom Jerevanske ulice.

"Vrhovni sud Crne Gore Rev. br. 1043/16 od 25. oktobra 2016. godine donosi Rješenje kojim se odbija predlog naše porodice i potvrđuje zastarelost potraživanja. Samim tim potvrdivši da nam zemlju nikada nisu platili. Znači, potrebno im je bilo 24 godine neprekidnog suđenja da bi na kraju proglasili zastarelost koja je inače neobavezujući stav Vrhovnog suda iz 2014. godine. Da je suđenje trajalo u razumnom roku, zastara ne bi nastupila. Za taj dio presude podnijeli smo žalbu Ustavnom sudu još prije 10 mjeseci poštujuci zakone i sudove države Crne Gore," kaže Đurišić.

Kako smatra, u namjeri da nadležni samo odbiju predlog njegove porodice, nadležnima su se "potkrale dvije fatalne greške".

"Od brzine, ne gledajući predmetne parcele pojedinačno, u namjeri da samo odbiju naš predlog za reviziju i krajnje površinski iščitavajući presudu Višeg suda u Bijelom Polju, potkrale su im se dvije fatalne greške: Parcele 4914 i 4915, površine 1023 metara kvadratnih iz LN 1048 Podgorica III, koje su se od postanka katastra Crne Gore 1956. godine, i tada u vrijeme donošenja Rješenja, kao i sada, nalazile u našem vlasnistvu i nikada nisu prelazile u bilo čije drugo vlasništvo, a naša su imovina već 150 godina. Samom presudom, odnosno donošenjem Rješenja, te parcele su oslobođene bilo kakvog daljnjeg spora i mi smo, po savjetu vrsnih pravnika u državi i okruženju, dobili razriješene ruke da svoju zemlju vratimo u svoj posjed," ističe Đurišić.

Ako je glavnom gradu potrebna ulica koja je prešla preko zemlje porodice Đurišić, napominje on, potrebno je proglasiti javni interes i izvršiti eksproprijaciju za te dvije parcele.

"Izjava gospode iz DPS-a da je predmetna saobraćajnica izgrađena prije više od 35 godina nema nikakvog značenja u dijelu gdje je prešla preko private svojine. Sve infrastrukturne instalacije koje su postavljene u tom dijelu ulice bespravno su postavljene. Laicima je jasno da istovremeno ne može biti javni put i privatno vlašnistvo. Parcele 4914 I 4915 su po svjeze izdatom posjedovnom listu livada i suma 4. i 3. klase. Činjenica da već 58 dana odolijevamo svim ucjenama, prijetnjama i pritiscima koje trpimo od strane opštinskih službi i same Opštine Podgorica dovoljno govori i običnom građaninu koji ne mora biti pravnički obrazovan, a vi koji ste učili neke škole to dobro znate," zaključuje Đurišić.

Bonus video: