Pavićević: Kadar bolnice u Baru apsolutno na visini zadatka

"Mislim da se radi o ljudima koji su veliki entuzijasti i čiji će doprinos biti i te kako vidljiv", kazao je potpredsjednik Vlade

11270 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Kadar Opšte bolnice u Baru je apsolutno na visini svog zadatka i pokazuje želju da aktivno participira u razvoju zdravstva u ovom dijelu Crne Gore, kazao je potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđan Pavićević.

Pavićević i ministar zdravlja Vojislav Šimun danas su obišli bolnicu u Baru, nakon čega su kazali da su "prijatno iznenađeni" onim što su čuli i vidjeli.

"Susret je protekao u srdačnom, kolegijalnom i sadržajnom razgovoru sa direktorom dr Igorom Karišikom i medicinskim osobljem bolnice, nakon čega su gosti obišli i sve važne punktove u bolnici", saopštio je kabinet potpredsjednika Vlade.

Pavićević je, objašnjavajući svrhu posjete, rekao da je još na početku mandata Vlade dogovoren opsežan projekat obilaska svih opštih bolnica i medicinskih ustanova.

‘’Naša potreba je bila da se uvjerimo na licu mjesta o svemu što se događa u svijetu medicine, prvenstveno na sekundarnom nivou, da dobijemo jasnu sliku o realnom stanju stvari jer ne želimo da se rukovodimo komentarima, slučajnim impresijama i percepcijama’’, rekao je Pavićević.

posjeta bar
foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Na pitanja novinara o impresijama, i potpredsjednik Vlade i ministar zdravlja su "potvrdili da su prijatno iznenađeni onim što su čuli i vidjeli, tim prije što je nekoliko prethodnih godina ova bolnica prolazila kroz dosta izazovan period", navodi se u saopštenju.

‘’Što se tiče barske bolnice, lično sam očekivao potpuno drugačiju situaciju, poslije svega što se događalo poslednjih nekoliko godina. Moram da kažem da sam danas u Baru vrlo prijatno iznenađen jednom kvalitetnom strukturom, očuvanim prostorom i tehnološkom opremljenošću, kadrom koji je apsolutno na visini svog zadatka i pokazuje želju da aktivno participira u razvoju zdravstva u ovom dijelu Crne Gore. Mislim da se radi o ljudima koji su veliki entuzijasti i čiji će doprinos biti i te kako vidljiv”, rekao je Pavićević.

On je, pored već realizovanih i projekata koji su u toku, pohvalio "način menadžerisanja" u smislu aktivnog korišćenja evropskih fondova, "što zaslužuje poseban respekt".

‘’Na ovakav pristup raspoloživim fondovima nijesmo naišli u ostatku Crne Gore. Uz bolnicu u Bijelom Polju, KBC Berane i bolnicu 'Vaso Ćuković' u Risnu, Opšta bolnica Bar se pridružuje galeriji medicinskih ustanova koje imaju razvojnu viziju i spremnost da je realizuju, s tim da je upravo barska bolnica najviše odmakla na tom putu, zahvaljujući kapacitetu da povlači sredstva iz evropskih fondova. To nas posebno raduje i daje nadu da će i druge medicinske ustanove krenuti tim putem‘’, rekao je Pavićević novinarima.

Pohvalio je i planove koji se tiču širenja trijažnog i prijemnog bloka sa više sadržaja i boljom tehničkom opremljenošću, planiranu nabavku većeg broja dijaliznih aparata, kao i stvaranje centra za hemodijalizu. "Ovim projektima Opšta bolnica izlazi u susret turističkoj privredi Bara, vodeći računa da ljudi ljetuju tamo gdje se osjećaju sigurno i gdje mogu biti kvalitetno zbrinuti", dodje se u saopštenju.

posjeta bar
foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Šimun je, na pitanja novinara o impresijama tokom ove posjete, ponovio da su stekli veoma pozitivne impresije i naglasio:

‘’Ono što me posebno iznenadilo i impresioniralo jeste da je ovaj tim bio sposoban da realizuje jedan broj IPA i interreg projekata čime se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći centri u Crnoj Gori. Realizovana su već tri projekta do sada, a ono što posebno raduje jeste najava da se u perspektivi planira još 6 projekata koji su u zreloj fazi. Proširenje urgentnog bloka, prijemnog odeljenja sa magnetom, posebmo ističem kao prioritetetne projekte. Kao ginekologa posebno me raduje 'baby friendly' projekat i nova operaciona sala u ginekološkom odeljenju tj. porodilištu. Poslije jednog teškog perioda za barsku bolnicu, definitivno svjedočimo vraćanju ugleda i to je nešto što je naša generalna impresija’’, poručio je Šimun.

Bonus video: