Baranin štrajkuje glađu zbog prinudne naplate

Nikić se odlučio na radikalan potez zbog duga “Marini” za držanje broda koji je u međuvremenu uništen

10836 pregleda 10 komentar(a)
Nikić juče ispred Marine, Foto: Marija Pešić
Nikić juče ispred Marine, Foto: Marija Pešić

Baranin Niko Bato Nikić počeo je juče štrajk glađu zbog prinudne naplate duga prema preduzeću Marina Bar kojoj duguje 31 hiljadu eura sa kamatom za višegodišnje držanje broda u Marini.

On je “Vijestima” kazao da nije plaćao zakup jer su njegov brod uništili vandali i da se odlučio na radikalni potez jer želi da mu skinu kamatu sa duga i dozvole da plati u ratama i da mu ne uzmu dva stana koja su sudskim procesom stavljena pod hipoteku, a jedan se prodaje.

On je vlasnik broda “St. Pierre” za koji kaže da je prvi crnogorski brod koji je nekoliko dana prije proglašenja nezavisnosti Crne Gore istakao crnogorsku zastavu.

“To je bio prvi jedini brod-jahta koji je plovio od Bara do Budve, a na njemu je moglo i da se ruča. Na brodu sam ugostio brojne ambasadore, turiste, novinare i građane. Od toga sam došao da moram biti ovdje na ulici da molim”, kazao je Nikić.

On nije htio da preuzme brod iz barske Marine jer je bio u lošem stanju zbog vandalizma i veliki je pa ne bi mogao u jednom komadu da ga odveze ispod nijednog semafora. Dodao je početkom ovog slučaja angažovao advokata koji se nije pojavljivao na ročištima a kada je pronašao novog advokata, već je bilo kasno.

“Kada sam u Marini tražio da pregovaramo rekli su mi da moram prvo ukloniti ili uništiti brod. Ja sam uništio brod prije mjesec dana, odnio ga na otpad i uplatio pet hiljada eura koje sam imao, otišao sam kod izvršitelja sa advokatom i rekli su mi da je dug oko 40 hiljada eura”, kazao je Nikić.

On je bio na sastanku u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva na kojem je, kako tvrdi, dobio obećanje da će oni uticati na bord direktora Marine Bar da se skinu kamate.

Predsjednik Upravnog odbora Marine Bar Muamer Raščić kazao je da je tu temu dva puta stavljao na glasanje pred odborom ali predstavnici manjinskih akcionara nijesu htjeli da oproste dug. On je podsjetio da je 55 odsto Marine u državnom vlasništvu, a 45 odsto u privatnom.

“Manjinski akcionari nisu voljni da se odreknu toga, bez obzira što sam predložio i smatram da bi bilo pošteno da se naplati samo osnovni dug”, rekao je Raščić.

Zgrada Marine Bar
Zgrada Marine Barfoto: Marija Pešić

On je istakao da je potvrdio da su imali komunikaciju sa nadležnim ministarstvom koje isto predlaže opraštanje kamate ali odbor sa tim nije suglasan. Uprkos tome, prema Raščićevim riječima, on je još jednom pokušati jer se sam uvjerio da je Nikić u kritičnoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji.

Dodao je da Nikić nije jedini, već da ima mnogo onih koji svoje brodove drže u barskoj marini bez plaćanja i da se mnogima nikada neće ni moći naplatiti dugovanje jer su u inostranstvu.

Sudski izvršitelj Veselin Šćepanović “Vijestima” je kazao da je ukupan iznos duga 31 hiljada sa kamatom od deset godina.

“Iznos je bio 16.934 eura, kad smo mi dobili predmet od Privrednog suda. Pošto nije bilo naplate po jednom sredstvu izvršenja predloženo je da se sprovede izvršenje na nepokretnostima, odnosno na dva stana u Baru koja su njegovo vlasništvo”, kazao je Šćepanović.

Dodao je da je Nikić uložio prigovor na izvršenje nad nepokretnostima, ali je Osnovni sud u Baru odbio tu žalbu i jedan stan je stavljen na prodaju.

“Prva prodaja nije uspela. Druga prodaja je zakazana, onda su oni postigli neki sporazum, povjerilac Marine i dužnik, da se taj dug naplati u ratama u narednih pet godina. Međutim, problem je ako bude pet godina, onda će njemu kamata narasti još deset do petnaest hiljada”, zaključio je Šćepanović.

On je potvrdio da nijesu sproveli izvršenje na oba stana, iako je sud potvrdio da se izvršenje sprovede na obje nepokretnosti. Oni su, prema riječima Šćepanovića, saglasno članu 10 Zakona o izvršenju i obezbeđenju, vodili računa o svrsishodnosti, odnosno o ekonomičnosti izvršenja, pa su sproveli izvršenje samo na jednom stanu, čija vrednost iznosi 56 hiljada.

“Čekamo drugu prodaju stana koja se vrši 50 odsto od utvrđene vrijednosti. To bi pokrilo taj njegov dug i kada bi se stan prodao on bi bio oslobođen duga”, poručio je izvršitelj.

Bonus video: