Osmanović: U Crnoj Gori od malignih bolesti oboljelo 23 djece do 19 godina

Ona je kazala da je broj djece oboljene od karcinoma u Crnoj Gori stabilan "i u relaciji je sa svjetskom statistikom"

2253 pregleda 0 komentar(a)
Osmanović, Foto: Nikola Saveljić
Osmanović, Foto: Nikola Saveljić

Broj djece do devetnaest godina, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja su u Crnoj Gori oboljela od malignih bolesti, odnosno raka, iznosi 23.

To je tokom konferencije za medije povodom obilježavanja 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele od raka, kazala specijalistkinja socijalne medicine i nacionalna koordinatorka za zdravlje djece i adolescenata Verica Osmanović.

Ona je kazala da je broj djece oboljene od karcinoma u Crnoj Gori stabilan "i u relaciji je sa svjetskom statistikom".

"Ako pričamo o faktorima rizika, svakako je to genetska predispozicija, virusi hepatisa, HPV virus, takođe bi došao u obzir negativan uticaj i štetno dejstvo duvana. Takođe i negativni uticaji savremenog doba, a to su tableti, telefoni i ono što današnja djeca tog uzrasta koriste", rekla je Osmanović. Apelovala je trudnicama da se pridržavaju preporuka koje "dobiju od izabranog ginekologa i da izbjegavaju štetno dejstvo duvana i alkohola u periodu trudnoće".

szo
foto: Nikola Saveljić

Djeci je preporučila da više vremena provode napolju i da budu fizički aktivna. Pedijatar hematolog Darja Ljubić kazala je da liječenje malignih bolesti djece treba da postane zdravstveno globalni prioritet.

"Teži se ka tome da djeca koja se liječe od malignih bolesti treba da imaju jedna uslove za to. Pod tim se podrazumijeva dostupnost terapijskih modaliteta, mogućnost da se zbrinjavaju komplikacije liječenja i same bolesti. Poručujemo roditeljima da prate svoju djecu i da, ako primijete neke znake i simptome koji nijesu uobičajni, treba da se jave izabranom pedijatru", kazala je Ljubić, dodajući da djecu treba na vrijeme poslati hematologu kada se uoče znaci bolesti.

Ljubić
Ljubićfoto: Nikola Saveljić

Napomenula je da kancer kod djece, nije isti kao "onaj kod odraslih". "Kad intervenišemo, to može da utiče na dječiji sistem koji je u formiranju. Nekad se kod djece, mnogo češće nego kod odraslih, jave posljedice liječenja odmah poslije njegovog završetka, ponekad godinama koje kasnije dolaze, a ono što baca ružičanstu sjenku na ovaj komentar je da se posljedice najčešće i kod te djece nikada ne jave, ali mogu. To ukazuje na neophodnost preventivnih pregleda", objasnila je Ljubić.

Predstavnica nevladine organizacije (NVO) "Fenix" Dijana Stojanović kazala je da su "ove godine otvorili i poklonili igralište i parking prostor Odjeljenju dječije hematoonkologije".

Stojanović
Stojanovićfoto: Nikola Saveljić

Bonus video: