DZ Podgorica: Jokić isplaćivao sam sebi naknade od 150 eura mjesečno, iste odluke donijete za glavnu sestru i sekretarku

U saopštenju novog menadžmenta navodi se da je ustanova u teškom položaju što se tiče poslovanja, da su unutrašnjom kontrolom uočene brojne nepravilnosti, da je bilježen veliki broj prekovremenih sati, te da stanje na zalihama u centralnoj apoteci nije vjerodostojno

16558 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Foto: TV  Vijesti
Foto: TV Vijesti

Menadžment Doma zdravlja Podgorica saopštio je da su napravili uvid i kontrolu poslovanja za prethodnu godinu i uočili niz nepravilnosti koje ne idu u prilog racionalnog finansijskog poslovanja.

Iz Doma zdravlja tvrde da je pregledom dokumentacije u okviru unutrašnje kontrole menadžment utvrdio da je prethodni direktor Danilo Jokić od 10. maja 2022. do 05. maja 2023. godine sam sebi isplaćivao naknade u iznosu od 150 eura mjesečno na ime radnih sastanaka, kontrole i obilaska punktova, predlaganja, planiranja i rješavanja redovnih i vanrednih situacija u poslovanju i organizaciji rada, za učešće u radu Odbora direktora, za sprovodjenje plana i programa rada u cilju razvoja ustanove i drugih poslova, van osam sati radnog vremena.

"Odluka je 5. maja 2023. godine stavljena van snage. Takođe je u 2023. godini ostvario 397 prekovremenih sati. Glavna sestra je od 10. maja 2022. do 5. maja . 2023. primala mjesečnu naknadu u vrijednosti od 150 eura na ime dodatnog obima posla: sprovođenje organizacionih zadataka, kontrole i sačinjavanja periodičnih izvještaja, sastanci sa odgovornim sestrama, briga o ispravnosti medicinskih apatrata, briga o snabdjevenosti inventarom i laboratorijskim materijalom, van 8 časova radnog vremena Odluka je stavljena van snage 5. maja 2023. god. Prema pisanim evidencijama, u 2023. godini je ostvarila 460 prekovremenih sati", piše u saopštenju DZ Podgorica.

Dodaju da je Odluke o prekovremenom radu za mart i decembar 2023. godine u obimu od 40 časova na povećan obim posla i organizaciju službe imala sekretarka ustanove zbog saziva sjednica, kao i pripremu propratne dokumentacije za Odbor direktora, sačinjavanje Odluka po osnovu zapisnika, aktivnosti na organizaciji rada u službi za pravno –kadrovske poslove i priprema mnogobrojnih akata, te da je ostvarila 408 prekovremenih sati u 2023.

"Značajan broj tenderskih komisija u svom sastavu je imao službenike za javne nabavke koji su plaćeni za rad u komisiji, na osnovu ugovora o dopunskom radu u iznosu od 100 eura, iako u opisu posla stoji da učestvuju u pripremi tenderske dokumentacije, kontrolišu ispravnost dokumentacije i sprovode postupak javne nabavke u skladu sa Zakonom. Konstatovana je dodjela prekovremenih sati i ugovor za dopunski rad kod jednog lica na probnom radu itd".

Navode da je stanje zaliha u centralnoj apoteci je bilo manje nego stvarno (89. 204. 75 prikazano, stvarno stanje 117.009.53 ), kao i u magacinu (84 02 e prikazano, stvarno 35. 718.7o).

Iz ove ustanove poručuju da smjena višedecenijske vlasti 30.08. 2020. god očigledno nije značila automatski prekid sa lošim menadžerskim praksama upravljanja.

Kako navode, firma "Bell doo" koja obezbjeđuje aparate sa toplim i hladnim napicima, imala je ugovor sklopljen 2012. godine za 16 aparata koji je bio važeći do juna 2023. a od njega ustanova nije imala prihode već je, objašnjavaju, obezbjeđivala vodovodni i električni priključak.

Tvrde da tako nije u ostalim ustanovama.

"Prema nezvaničnim informacijama, primjera radi, KCCG ostvaruje profit ovim aktivnostima. Od juna 2023. godine šalju se urgencije za raskid ugovora, dok aparati nesmetano funkcionišu, a profit za ustanovu je nula, uz utrošenu električnu energiju. Na kraju, novi menadžment saznaje da su aparati odnijeti iz Doma zdravlja bez zapisnika, prema izjavi tehničkog lica (otprilike u decembru 2023)", piše u saopštenju Doma zdravlja.

Zaključuju da je DZ Glavnog grada u izazovnoj situaciji za poslovanje u 2024. godini.

"Već smo preduzeli aktivnosti u cilju rješavanja gorućeg problema sa nabavkom reagenasa za laboratoriju, koji smo naslijedili, sa čijom se nestašicom pacijenti suočavaju od 5. januara 2024. godine. Zbog velikog opravdanog interesovanja javnosti, objavićemo posebno saopštenje sa preciznijim informacijama", poručili su.

Bonus video: