Krapović: Crna Gora posvećena ključnim zadacima NATO-a

"Kroz kontinuirane napore u cilju operacionalizacije usvojenih planova odbrane, popune novog modela snaga i adaptiranja NATO komandne struktrure”

2899 pregleda 4 komentar(a)
Krapović i Stoltenberg, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Krapović i Stoltenberg, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Crna Gora ostaje posvećena realizaciji ključnih zadataka NATO-a, a posebno jačanju kolektivne odbrane, poručio je ministar odbrane Dragan Krapović.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je Krapović učestvovao na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta, koji je danas održan u sjedištu NATO-a u Briselu, a kojim je predsjedavao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Crna Gora ostaje posvećena realizaciji ključnih zadataka NATO, posebno jačanju kolektivne odbrane”, naglasio je Krapović.

On je kazao da Crna Gora, uzimajući u obzir aktuelni proces vojne adapatacije Alijanse, zajedno sa ostalim saveznicama, odgovorno pristupa tom pitanju.

„Kroz kontinuirane napore u cilju operacionalizacije usvojenih planova odbrane, popune novog modela snaga i adaptiranja NATO komandne struktrure”, objasnio je Krapović.

On je ukazao na sve kompleksnije bezbjednosne izazove koji, kako je naveo, poprimaju multidimenzionalni karakter.

Govoreći o bezbjednosim prilikama u Evropi, Krapović je naglasio da je Crna Gora odlučna u namjeri da nastavi kontinuirani doprinos jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu, kroz angažman u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

On je rekao da veoma ambiciozna NATO agenda iziskuje i dodatna ulaganja svih saveznica.

Krapović je kazao da će Crna Gora ove godine izdvojiti najmanje dva odsto BDP-a za odbranu, od čega će, kako je objasnio, trećina biti usmjerena za potrebe modernizacije i opremanje Vojske.

On je istakao i značaj očuvanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Krapović je rekao da će Crna Gora ostati posvećena unapređenju međusobnog dijaloga i saradnje, kao i promociji evroatlantske perspektive država regiona.

On je ukazao na značaj NATO misija na Kosovu i u Iraku, kao važnog preduslova očuvanja stabilnosti van granica Alijanse.

Crna Gora će, kako je dodao, i na tom planu nastaviti doprinos.

U saopštenju se navodi da su na prvom godišnjem sastanku NATO-a u ovom formatu, ministri odbrane država članica razgovarali o aktivnostima koje su realizovane u proteklom periodu, a koje predstavljaju rezultat odluka sa Samita lidera u Vilnusu.

“Složene bezbjednosne prilike na globalnom planu ukazaju na važnost odlučnog pristupa svih saveznica kako bi se započeti proces transformacije Alijanse nastavio predviđenom dinamikom”, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministri su, kako se navodi, posebno naglasili da je unapređenje odvraćanja i odbrane važan preduslov za očuvanje stabilnosti cjelokupnog evroatlantskog područja, bez obzira na prirodu prijetnji i pravac njihovog djelovanja.

“Jedan od ključnih zadataka u predstojećem periodu je i dostizanje izvršnosti usvojenih planova odbrane, najobuhvatnijih od perioda Hladnog rata, a koji podrazumijevaju aktivan doprinos svih saveznica kako bi se u značajnoj mjeri ojačala spremnost na nivou Alijanse”, kazali su iz Ministarstva.

Sa sastanka je, kako se navodi, poslata jasna podrška Ukrajini u njenim nastojanjima da odbrani teritoriju i stanovništvo.

Dodaje se da je najavljen i nastavak pružanja konkretne pomoći, uzimajući u obzir da kriza na istoku Evrope ima uticaj na širu bezbjednost.

“Na sastanku je zaključeno da sve saveznice odgovorno pristupaju realizaciji predviđenih zadataka, a dogovorena je i dinamika za predstojeći period, kako bi se dostigli zacrtani ciljevi u susret Samitu koji će u julu biti održan u Vašingtonu”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: