Agencija za zaštitu životne sredine: Dogovoreni ključni koraci ka proglašenju rijeke Mrtvice zaštićenim područjem

"Rijeka Mrtvica nije samo prirodni fenomen, već i dragocjeni ekološki i turistički resurs opštine Kolašin. Zaštita ima za cilj očuvanje tog jedinstvenog prirodnog nasljeđa za buduće generacije, uz istovremeno pružanje socio-ekonomskih benefita lokalnoj zajednici kroz promociju održivog turizma i zapošljavanja, te unaprjeđenja lokalne infrastrukture”

2717 pregleda 1 komentar(a)
Rijeka Mrtvica, Foto: NVO Eko Tim
Rijeka Mrtvica, Foto: NVO Eko Tim

Dodatne javne rasprave o procesu zaštite rijeke Mrtvice i njenog okruženja biće organizovane tokom aprila, saopšteno je nakon radnog sastanak predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine, Opštine Kolašin i organizacije Eko-tim.

Na tom sastanku, kažu u Agenciji, dogovoreni su ključni koraci ka formalnom proglašenju rijeke Mrtvice zaštićenim područjem, a odlukom o dodatnim javnim raspravama “teži se ka većoj transparentnosti i inkluzivnosti procesa zaštite”.

“Ujedno, to će biti još jedna prilika da mještani dobiju odgovore i razjašnjenja na sve, eventualne, nedoumice. Rijeka Mrtvica nije samo prirodni fenomen, već i dragocjeni ekološki i turistički resurs opštine Kolašin. Zaštita ima za cilj očuvanje tog jedinstvenog prirodnog nasljeđa za buduće generacije, uz istovremeno pružanje socio-ekonomskih benefita lokalnoj zajednici kroz promociju održivog turizma i zapošljavanja, te unaprjeđenja lokalne infrastrukture”, saopštili su iz Agencije.

Podsjećaju da proces zaštite rijeke Mrtvice sprovodi Opština Kolašin, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, uz intenzivnu saradnju sa Agencijom za zaštitu životne sredine, resornim ministarstvom i civilnim sektorom, a sa naglaskom na važnosti učešća lokalnih stanovnika.

Ta zajednička inicijativa, kako su objasnili, ne samo da teži ka formalnom uspostavljanju zaštićenog područja, već i jačanju ekološke svijesti i promociji principa održive upotrebe prirodnih resursa”.

Iz Agencije su pozvali svu zainteresovanu javnost, da se uključi u predstojeće javne rasprave, i na taj način, kako kažu, daju dorinos očuvanju rijeke Mrtvice kao važnog dijela naše prirodne i kulturne baštine.

Bonus video: