Grupa NVO: Bulatović je bio ministar u vladi Mila Đukanovića i naredio je deportaciju muslimanskih izbjeglica

“Umjesto slavljenja najmračnijeg perioda savremene istorije i podsticanja podjela koje su razorile crnogorsko društvo 90-ih, pozivamo odbornike Skupštine grada Podgorice da se okrenu svijetlim primjerima naše prošlosti, ličnostima i događajima koji veličaju humanost, kulturu, jedinstvo, toleranciju i borbu protiv ekstremizma i nasilja”

6827 pregleda 10 komentar(a)
Fotografija koju je dostavio CGO, Foto: CGO
Fotografija koju je dostavio CGO, Foto: CGO

Nazivanje ulice u Podgorici po Pavlu Bulatoviću poslalo bi lošu poruku u smislu afirmacije selektivnog pristupa suočavanja sa prošlošću, saopšteno je iz nevladinih organizacija (NVO) Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Te NVO su rekle da izražavaju protest zbog predloga odbornika Demokrata da jedna od ulica u Podgorici bude nazvana po Bulatoviću koji je bio ministar unutrašnjih poslova i odbrane u doba ratova 90-ih godina.

U saopštenju se navodi da je Bulatović bio ministar unutrašnjih poslova u vladi Mila Đukanovića i naredio izvršenje ratnog zločina deportacije muslimanskih izbjeglica, odnosno ljudi koji su pokušali da u Crnoj Gori nađu spas od ratnih razaranja, progona i smrti.

“Prema njegovom naređenju crnogorska policija je, bez ikakvog zakonskog osnova, uhapsila najmanje 66 osoba (a prema nekim procjenama 100) i kao taoce ih predala vojsci Republike Srpske”, kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je Bulatović bio ministar unutrašnjih poslova i odbrane Savezne Republike Jugoslavije za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

Dodaje se da je, dok je bio na funkciji ministra odbrane, na Bulatovića izvršen atentat pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Iz ANIMA-e, HRA i CGO su ukazali da pravila za utvrđivanje predloga naziva naselja, ulica i trgova na području Glavnog grada propisuju obavezu da se kroz nazive naselja, ulica i trgova, obilježe trajne vrijednosti iz kulture i tradicije grada, države i okruženja.

“Stoga, izražavamo oštar protest prema namjeri da se neka ulica (pre)imenuje na način koji bilo kako opravdava izvršen zločin”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je neophodno insistirati na političkom konsenzusu vršitelja vlasti, uključenosti akademske zajednice i šireg građanstva.

Iz ANIMA-e, HRA i CGO su rekli da, u situaciji kada u državi i društvu nije završen proces tranzicione pravde (bez adekvatnih osuda i lustracije), takvi načini obilježavanja čine dodatnu štetu i doprinose podjelama.

“Ne razumijemo ni koje su to civilizacijske vrijednosti koje bi ovo imenovanje donijelo našem društvu, a nesumnjivo bi poslalo izrazito lošu poruku u smislu afirmacije selektivnog pristupa suočavanja sa prošlošću”, kaže se u saopštenju ANIMA-e, HRA i CGO-a.

Te NVO su ukazale da su upravo političke strukture koje čine vlast u Podgorici, tokom svojih političkih istupa, opravdano problematizovale ratnu prošlost Demokratske partije socijalista.

“I ulogu nekadašnjeg premijera Đukanovića u ratovima 90-ih, pa ostaje nejasno odakle težnja da se jednom od egzekutora tih ratnih politika ukaže ovakva čast?!”, kaže se u saopštenju ANIMA-e, HRA i CGO-a.

Oni su rekli da je davanje imena naseljima, trgovima i ulicama, jedan od mehanizama izgradnje kulture sjećanja i identiteta društva.

“Umjesto slavljenja najmračnijeg perioda savremene istorije i podsticanja podjela koje su razorile crnogorsko društvo 90-ih, pozivamo odbornike Skupštine grada Podgorice da se okrenu svijetlim primjerima naše prošlosti, ličnostima i događajima koji veličaju humanost, kulturu, jedinstvo, toleranciju i borbu protiv ekstremizma i nasilja”, zaključuje se u saopštenju.

Samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada i član nestranačke Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković rekao je juče "Vijestima" da ako Crna Gora teži tome da zaustavi dalju polarizaciju društva, treba odustati od predloga da se jedna od ulica u Podgorici nazove po Pavlu Bulatoviću.

Pavle Bulatović bio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore i ministar unutrašnjih poslova i odbrane bivše Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Predlog da Pavle Bulatović dobije ulicu u Podgorici Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova uputili su odbornici Demokratske Crne Gore Mitar Vuković i Vladimir Čađenović.

U vezi sa tim, Zeković je juče uputio apel predsjedniku Savjeta Borisu Pejoviću.

Pejović je danas odgovarajući Zekoviću kazao "Vijestima" da svaki predlog mora biti razmotren.

Bonus video: