Opština Budva Careviću blokira dvije kuće

Uprava lokalnih javnih prihoda donijela je rješenje kojim se traži od katrastra da upiše hipoteku i time blokira imovinu nekadašnjeg gradonačelnika jer duguje 7.970 eura na ime poreza na nepokretnost

26326 pregleda 53 reakcija 44 komentar(a)
Marko Carević, Foto: Savo Prelević
Marko Carević, Foto: Savo Prelević

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva donijela je rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja kojim se traži od budvanskog katastra da upiše hipoteku i time blokira imovinu nekadašnjeg gradonačelnika Marka Bata Carevića, jer duguje 7.970 eura na ime poreza na nepokretnost.

Kako piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, na ime dugovanja biće upisana hipoteka na jednospratnu porodičnu kuću, kao i petospratnicu u Budva Polju, a na ime duga za porez na nepokretnost iz 2021. i 2022. godine za imovinu koju nekadašnji prvi čovjek Budve ima u naseljima iza benzinske pumpe, Blokarici i Dubovica lux.

“Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva postupajući po službenoj dužnosti preduzimanja obezbjeđenja poreskog potraživanja obveznika Marka Carevića donosi rješenje o hipoteci”, piše u rješenju.

Kako se navodi, riječ je o dugovanju na ime poreza na nepokretnost u iznosu od 7.292,87 eura, kao i kamate u iznosu od 668,08 eura.

“Kako poreski obveznik nije postupio u skladu sa zakonom, to su stečeni uslovi za obezbjeđenje poreskog potraživanja putem zaloge odnosno hipoteke u skladu sa članom 60 Zakona o poreskoj administraciji, a u vezi sa Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima čija registracija će se izvršiti na nepokretnostima koje su u vlasništvu Marka Carevića”, navodi se u rješenju.

Uprava lokalnih javnih prihoda naložila je budvanskom katastru da hipoteku upiše na petospratnu porodičnu kuću Carevića, kao i jednospratnicu u Budva Polju.

“Hipoteka počinje odmah po dostavi ovog rješenja, a traje do izmirenja poreskog duga, poništenja rješenja ili prodaje nepokretnosti opterećene hipotekom”, navodi se u rješenju.

“Vijesti” su ranije objavile da je u martu 2022. Carević od Sekretarijata za urbanizam zatražio da se legalizuje dio petospratnice za koju nije imao građevinsku dozvolu.

Kako piše u zahtjevu u koji su “Vijesti” imale uvid, Carević je naznačio da ima građevinsku dozvolu za dio stambene zgrade, te da za to plaća i porez. Uvidom u list nepokretnosti na petospratnicu je upisan teret da su podrum, te treći, četvrti sprat i potkrovlje građeni bez odobrenja, što je ukupno 380 kvadrata.

Kako piše u katastarskoj evidenciji, u podrumu se nalazi poslovni prostor od 120 kvadrata, a na trećem i četvrtom spratu stambeni prostori od po 68 i 42 kvadrata, kao i nestambeni prostori od po 13 kvadrata. U potkrovlju, za kog takođe nema dozvolu, je stambeni prostor od 56 kvadrata.

Uprava javnih prihoda donijela je desetak rješenja tokom januara kojim je zatražila da se poreskim dužnicima (fizičkim licima), među kojima je polovina inostranih građana zbog poreskog duga upiše hipoteka na imovinu do izmirenja potraživanja.

Naplata poreza je ključni priliv za punjenje gradske kase, koji Uprava lokalnih javnih prihoda iz godine u godinu, premašujući naplatu od 20 miliona eura, omogućava loklanoj administraciji finansijsku stabilnost.

Gotovo da nema godine da se upravo zbog premašenih planova u naplati poreza od strane opštinske Uprave ne rade pozitivni milionski rebalansi budžeta.

Bonus video: