Saslušani svi svjedoci u predmetu protiv ljekara Fatića

Predmet protiv Nikole Fatića formiran je zbog krivičnog djela teško djelo protiv zdravlja ljudi

6554 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Svi svjedoci su saslušani u predmetu formiranom protiv ljekara Nikole Fatića zbog krivičnog djela teško djelo protiv zdravlja ljudi, a data je i naredba Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu za vještačenje, kazala rukovoditeljka i portparolka Višeg državnog tužilaštva (VDT) Podgorica Lepa Medenica.

“U predmetu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici formiranog protiv N.F., zbog krivičnog djela teško djelo protiv zdravlja ljudi, koji predmet se nalazi u fazi izviđaja, u kontinuitetu se preduzimaju neophodne mjere i radnje. Od strane tužilaštva, u svojstvu osumnjičenog saslušan je prijavljeni, predstavnik oštećene porodice, kao i više lica u svojstvu svjedoka”, stoji u odgovoru Medenice.

Iz Višeg državnog tužilaštva tvrde da su pribavljeni materijalni dokazi od Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i izvršeno medicinsko vještačenje određenog materijala pronađenog u toj ustanovi.

“Data je naredba Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu za vještačenje, dok će se u daljem toku postupka preduzeti i druge mjere i radnje, a sve u cilju rasvjetljavanja predmetnog događaja i donošenja odluke u predmetu”, kazala je Medenica.

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo dostavilo je kolegama u VDT-u krajem septembra spise predmeta formiranih protiv Fatića na nadležnost. Predmeti su formirani na osnovu krivične prijave za nesavjesno liječenje sa smrtnim ishodom i protivpravno oduzimanje organa i djelova tijela, koje je nadležnima podnijela porodica pokojnog pacijenta M.P.

Porodica je prije u pismu dostavljenom medijima optužila Fatića da je napravio stručnu grešku, nakon čega je dio trbušne aorte odnio u privatnu ordinaciju kako bi sakrio tragove onoga što je učinio. Između ostalog, naveli su da je operaciju radio bez obaveznog prisustva drugog vaskularnog hirurga, ali i “da nije dozvolio pacijentu da napusti salu nakon što mu je rekao da odustaje od zahvata”. Tvrdili su i da je pacijenta lažno proglasio hitnim slučajem, iako “nije bilo znakova rupture i disekcije trbušne aorte, što je potvrđeno na čak dva snimka”.

Fatić se nije oglašavao u vezi sa ovim slučajem i nije odgovarao na pozive i pitanja medija.

Bonus video: