Pljevlja: Srednja stručna škola neće u ponedjeljak prekidati nastavu, mali broj zaposlenih podržao štrajk

Prema informacijama Vijesti u Srednjoj stručnoj školi koja je najbrojniji profesorski kolektiv u Pljevljima i na sjeveru Crne Gore, samo 20 odsto nastavnika je podržalo najavljeni štrajk, pa ova ustanova nije ispunila uslove predviđene za obustavu nastave

12880 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Nastava u Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima neće se u ponedeljak prekidati i ona će se redovno izvoditi, jer je mali broj zaposlenih u toj obrazovnoj ustanovi, podržao štrajk svojih kolega.

To je nezvanično Vijestima potvrđeno u toj obrazovnoj ustanovi.

Ukoliko Vlada Crne Gore i Sindikat prosvjete sjutra ne postignu dogovor o povećanju ztarada prosvjetnim radnicima, dvije trećine škola u državi će stupiti u štrajk.

Prema informacijama Vijesti u Srednjoj stručnoj školi koja je najbrojniji profesorski kolektiv u Pljevljima i na sjeveru Crne Gore, samo 20 odsto nastavnika je podržalo najavljeni štrajk, pa ova ustanova nije ispunila uslove predviđene za obustavu nastave.

Nastavni kadar Srednje stručne škole nije našao za shodno da većinski podrži planirano iskazivanje nezadovoljstva, smatrajuću da prosvetiteljska uloga podrazumijeva primarno interes đaka.

"Imajući u vidu činjenicu da je dobar dio prethodnih školskih godina bio obilježen 'nastavom na daljinu', kao i radnim subotama i da se svi eventualno neodržani časovi moraju nadoknaditi, te da povećanje zarada koje je traženo od Sindikata neće bitno poboljšati materijalnu situaciju prosvjetnih radnika", nezvanično je rečeno Vijestima o razlozima zbog kojih većina zaposlenih nije podržala štrajk.

Iako nisu podržali većinu svojih kolega u Crnoj Gori profesori Srednje stručne škole saglasni su sa stavom ubjedljive većine prosvjetara - da nijesu adekvatno plaćeni za svoj posao, da su odavno marginalizovani i da se moraju preduzeti koraci u cilju poboljšanja njihovog materijalnog, kao i svakog drugog, statusa.

Ukoliko Vlada Crne Gore i Sindikat prosvjete tokom sjutrašnjeg sastanka ne postignu dogovor, školsko zvono će u ponedjeljak zvoniti samo za nastavnike i pomoćno osoblje u više od 140 škola, dok će đaci ostati kući.

Iako prosvjetari poručuju da nijesu željeli da dođe do obustave nastave i da nijesu oni izazvali štrajk već vlasti, roditelji naglašavaju da se radi o “prepucavanju Sindikata i Vlade, preko leđa djece”.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija juče je saopšteno da će “nastaviti dijalog po ovom pitanju, kako bismo došli do sistemskog i održivog rješenja, vodeći računa o interesima djece”. Saopštili su i da su predstavnicima Sindikata prosvjete Crne Gore juče još jednom prenijeli raniju ponudu Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore, koja podrazumijeva “uvećanje zarade prosvjetnim radnicima u neto iznosu od najmanje 15 odsto, koje bi se počelo primjenjivati najkasnije od kraja trećeg kvartala”.

Bonus video: