Demokrate u Pljevljima traže spomenike Njegošu i Varnavi

Podnijeli inicijative Skupštini opštine Pljevlja

7569 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Trg patrijarha Varnave u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Trg patrijarha Varnave u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Demokratska Crna Gora na narednoj sjednici lokalnog parlamenta podnijeće inicijativu da se u Pljevljima izgradi spomenik Petru Petroviću Njegošu.

“Kako je 13. novembar dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša na inicijativu Demokrata proglašen Danom kulture u Crnoj Gori, naš odbornički klub će na nekoj od narednih sjednica inicirati izgradnju spomenika posvećenom našem najvećem pjesniku, misliocu i vladaru”, saopšteno je iz Odborničkog kluba Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Pljevlja.

Iz te partije su poručili da će se na narednoj sjednici lokalnog parlamenta, krajem februara, naći i inicijativa za podizanja spomenika patrijarhu Varnavi Rosiću, rođenom Pljevljaku.

“Demokratska Crna Gora se već dugi niz godina kroz nekoliko izbornih programa, javnih nastupa i skupštinskih rasprava u prošlim sazivima parlamenta zalagala za podizanje spomenika patrijarhu Varnavi Rosiću, jednom od najvećih Pljevljaka, čovjeku koji je obilježio jednu istorijsku epohu. Mi iz odborničkog kluba Demokratske Crne Gore želimo da obradujemo sve građane Pljevalja viješću da će se inicijativa u vezi sa podizanjem spomenika, naći već na sljedećoj sjednici parlamenta krajem februara. S obzirom na to da je za realizaciju neophodna saglasnost ministarstva kulture, uložićemo maksimalan napor da na valjan način prezentujemo ovaj projekat i da što prije krenemo u njegovu realizaciju”, navodi se u saopštenju Odborničkog kluba Demokratske Crne Gore.

Spomenik bi se gradio u sredini trga koji nosi Varnavino ime, odnosno raskrsnici kod crkve Svete Petke, a nedaleko od njegove rodne kuće.

Iz opštine je ranije saopšteno da se prije početka gradnje moraju ukloniti privremeni objekti koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Predlog za gradnju spomenika patrijarhu Varnavi Rosiću ranije je podnosio Ermin Harbić u vrijeme kada je bio odbornik Demokratske partije socijalista, kao i Srpski kulturni centar.

Obrazlažući svoj predlog, Harbić je kazao da bi na taj način opština Pljevlja iskazala počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka.

Predlog Harbića tada je naišao na brojne kritike.

Patrijarh Varnava, čije je svetovno ime Petar Rosić, rođen je u Pljevljima 1880. godine i bio je 40. patrijarh SPC od 1930. do 1937. godine. Preminuo je iznenada 1937. godine pod misterioznim okolnostima, u trenutku kada je u Skupštini Jugoslavije izglasavan konkordat između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije, kojem se protivio.

Bonus video: