Porodice nastradalih u požaru u Baru biće smještene u odmaralištu u drugom gradu

Nišić je "Vijestima" kazala da su u saradnji sa Opštinom Bar, premijerom i Vladom kao i Centrom za socijalni rad donijeli odluku da porodice smjeste u jedno od odmarališta u vlasništvu države

18285 pregleda 92 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić

Porodice nastradalih u požaru pod Volujicom biće smještene u odmaralištu u drugom gradu. Oni su večeras autobusima krenuli u privremeni smještaj iz kampa u Šušanju, u kojem su boravili, a sa njima su i predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja na čelu sa ministarkom Naidom Nišić.

Ispred kampa pored "Amfore" u barskom naselju Šušanj bila je i direktorica Centra za socijalni rad za Bar i Ulcinj, Biljana Pajović i predsjednica nevladinog udruženja "Žene Bara velikog srca" Ljiljana Vujović koju su pozvali članovi ovih porodica.

To NVU im je večeras obezbijedilo formule za bebe, flašice za hranjenje i ljekove za put, po njihovoj molbi.

Nišić je "Vijestima" kazala da su u saradnji sa Opštinom Bar, premijerom i Vladom kao i Centrom za socijalni rad donijeli odluku da porodice smjeste u jedno od odmarališta u vlasništvu države.

"Tamo će imati hranu, grijanje i sve ostale higijenske potrebe. Za početak, ovo je naš prvi korak, kako bismo već u ponedjeljak sjeli, stavili sve opcije na sto i napravili strateški plan", kazala je.

U kreiranju tog plana, po njenim riječima, biće uključeni Opština Bar, Centar za socijalni rad, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i Savjet Roma u Crnoj Gori.

Nišić je kazala da nakon što uvide kakvo je stvarno stanje, oprijedijeliće se za ono što je najbolje rješenje koje oni mogu da ponude.

"Mi smo danas cijeli dan ovdje, čekali smo neki momenat koji njima odgovara da krenu, ispoštovali smo i njihov osjećaj, njihov zahtjev koji je bio da se svi drže zajedno, odnosno, da budu na jednom mjestu", ispričala je "Vijestima" ministarka i dodala da je taj uslov ispunjen.

porodice Bar
foto: Marija Pešić

U odmaralištu neće biti smješteni samo članovi porodica koji su živjeli ispod Volujice već i porodice pored "Amfore" i iz Sokolane, potvrdila je Nišić. Istakla je da posle svega što se desilo ne mogu dozvoliti da ti ljudi ostanu u potecijalnoj opasnosti od još jednog požara.

Novinarka "Vijesti" bila je na terenu kada su se članovi porodica preminulih pripremali za odlazak. Oni su imali određene sumnje i pitanja koja su se najviše ticala toga kada će moći da se vrate u Bar.

Nišić im je obećala da je Bar njihovo prebivalište i da je ovo privremeno rješenje dok se ne steknu uslovi da se vrate u svoj grad.

"Komunikacija sa lokalnom upravom je najvećem mogućem nivou, dijelimo empatiju za sve što se desilo i o konkretnim dogovorima ćemo se izjasniti nakon što sjednemo za neki radni sto i vidimo njihove i naše mogućnosti“, zaključila je.

Obećanje sa obije strane, kako je kazala, je da će zajendički djelovati da se ovaj problem nikada više ne ponovi.

Bonus video: