Počinje štrajk prosvjetara, neizvjesno do kada će trajati

"Od nas je traženo da odložimo štrajk, mi ne možermo da odložoimo štrajk", rekao je predsjednik Sindikata prosvjete nakon sastanka u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija

90547 pregleda 473 reakcija 413 komentar(a)
Božović, Foto: Nikola Saveljić
Božović, Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 18.02.2024. 20:00h

Predsjednik Sindiokata prosvjete Crne Gore Radomir Božović kazao je da će u ponedjeljak početi štrajk prosvjetnih radnika.

"Od nas je traženo da odložimo štrajk, mi ne možermo da odložoimo štrajk", rekao je on nakon sastanka u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

Dodao je da oni samo traže ono što su potpisali Granskim kolektivnim ugovorom i "ništa preko toga".

"Nemamo nikakvo konkretno obavještenje o našim predlozima...", rekao je Božović.

Napomenuo je da štrajk neće trajati beskonačno i da nikad neće zatvoriti vrata pregovorima.

Istakao je da od Ministarstva prosvjete nije dobio odgovor.

"Nijedno slovo odgovora za sve ove dane nijesmo dobili za naše zahtjeve. Negdje se to uklapa sa tim što nam je ugrubo predočeno... Nijesu se izjasnili", rekao je Božović.

Dodao je da na sastanku nije bilo predstavnika Ministarstva finansije.

"Na naše predloge, prije deset dana, kako bismo mogli da izađemo iz ove komplikovane situacije, mi imamo samo neka nemušta obavještenja i obrazloženja koja se odnose samo na treći kvartal", rekao je Božović.

Naveo je i da nastavnici koji štrajkuju neće držati nastavu.

"Na direktorima je da organizuju nastavu, makar kod onog dijela nastavnika koji hoće da rade. Neka direktori vide postoji li način da se organizuje nastava. Mi mjesecima pričamo o štrajku. Moja saznanja kažu da je samo jedna škola od onih 160 odustala od štrajka", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li su im na sastanku predočene zakonske posljedice stupanja u štrajk, Božović je kazao da je štrajk, prema zakonu, prekid rada i da svako ko hoće da štrajkuje ima ustavno pravo na to.

"Oni se pozivaju na uredbu iz 2006. godine, koja je antidemokratska i kaže da u vrtićima i osnovnim školama ne postoji štrajk. Na to se poziva Ministarstvo i direktori takođe, treba malo da nam mašu, da ne kažem zaprijete onima koji su u štrajku da mogu da dobiju otkaz i snose određene posljedice", rekao je Božović.

On je rekao da poslije 12 ili 15 dana nijesu dobili "jedno slovo izjašnjenja o njihovim predlozima".

"Nijedno slovo odgovora na naše zahtjeve za sve ove dana nijesmo dobili, a koji se negdje uklapaju sa onim što nam je ugrubo predočeno – minimum 15 odsto neto, a naša procjena je oko 16,5 odsto neto", kazao je Božović.

On je kazao da je tražen još jedan sastanak sa Sindikatom u srijedu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Bozović je kazao da "tamo gdje može biti organizovana nastava, biće u nekoj formi".

"...Tamo gdje ne može djeca će biti vraćena kući", rekao je on.

Božović je dodao da će vrtići "manje-više" normalno raditi.

"Da se kaže roditeljima - nemojte doći danas u 17 sati, nego u 16 sati. To je najviše što može da se desi“, pojasnio je Božović.

Predsjednik Sindikata prosvjete je kazao da se nekim prosvjetnim radnicima prijetilo da će dobiti otkaze ako stupe u štrajk.

"Pojedini direktori donose sami minimume procesa rada i kažu da može da se štrajkuje, ali da je vrijeme za to, tokom osmočasovnog radnog vremena, nula sekundi", kazao je on, dodajući da se tim postupkom šalje poruka da štrajk nije dozvoljen.

Dodao je i da je direktorima škola rečeno da mogu da nađu zamjene za ljude koji su u štrajku.

To je, kako je naveo, suprotno Zakonu o štrajku.

"To doživljavamo kao vid pritisaka na one koji štrajkuju. Nijesmo u štrajk ušli drage volje, tražimo pravo, pravdu i dostojanstvo za prosvjetne radnike", rekao je Božović.

Ističe i da je Ministarstvu trenutno samo cilj "da uvede prosvjetnog radnika u učionicu i ništa drugo".

"Vijestima" je više izvora ranije potvrdilo da su su predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija danas pozvali dobar dio direktora crnogorskih škola kako bi im još jednom predočili ograničavajuće zakonske propise za štrajk.

Božović je ranije saopštio odluku - od ponedjeljka u štrajk sigurno stupaju nastavnici 144 škole, u kojima je više od 60 nastavnika potpisom saglasilo sa predviđenom obustavom nastave, a da se potvrda očekuju u još 16.

Bonus video: