Krenuo štrajk prosvjetnih radnika

Predsjednik Sindikata prosvjete najavio obustavu nastave u oko 160 osnovnih i srednjih škola, gdje se, kako tvrdi, više od 60 odsto nastavnika pismeno izjasnilo da podržava obustavljanje nastave

35251 pregleda 214 reakcija 213 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sindikat prosvjete i Ministarstvo nijesu sinoć postigli dogovor o povećanju zarada, pa će dio nastavnika od danas štrajkovati i neće držati časove.

To je sinoć, nakon neuspjelih pregovora sa ministarkom Anđelom Jakšić Stojanović, kazao predsjednik te radničke organizacije Radomir Božović.

On je sinoć najavio obustavu nastave u oko 160 osnovnih i srednjih škola, gdje se, kako tvrdi, više od 60 odsto nastavnika pismeno izjasnilo da stupa u štrajk.

Saopštio je da im “niko iz nadležnih resora ne nudi adevkatne predloge kako bi izašli iz ove veoma komplikovane situacije”.

“Mi imamo samo neka nemušta obavještenja i obrazloženja koja se odnose samo na treći kvartal. Nemamo nikakvo konkretno obavještenje ili informaciju šta će biti sa našim predlozima. Od nas je traženo da odložimo štrajk, ali ga mi tehnički ne možemo odložiti”, rekao je Božović.

On je najavio da bi u srijedu ponovo mogli da sjednu za pregovarački sto sa nadležnim resorima i istakao da Sindikat prosvjete, “nikad neće zatvoriti vrata”.

Božović je naglasio da traže povišicu od 10 odsto od 1. januara ove godine, što je, kako tvrdi, predviđeno Granskim kolektivnim ugovorom.

Iz resora prosvjete i Vlade im je u više navrata odgovoreno da nema novca za toliku povišicu. Iz Vlade su poručili prosvjetarima da se strpe i da su spremni da im povećaju zaradu za 15 odsto neto, najkasnije do kraja septembra...

Božović je pojasnio da će nastavu držati nastavnici koji ne podržavaju štrajk i da je na direktorima ustanova da to organizuju. Rekao je i da će se časovi redovno održavati u školama koje nijesu stupile u štrajk.

Radomir Božović
Radomir Božovićfoto: Nikola Saveljić

Kazao je i da će prosvjetari, koji su u štrajku, u škole dolaziti po četiri sata - od osam ujutro do podne.

“Na direktorima je da organizuju nastavu, makar kod onog dijela nastavnika koji hoće da rade. Neka direktori vide postoji li način... Tamo gdje ne može, djeca će biti vraćena kući. Mi mjesecima pričamo o štrajku. Moja saznanja kažu da je samo jedna škola od 160 odustala od štrajka”.

Božović je ocijenio da štrajk prosvjetara ne može da traje beskonačno i da će štrajkački odbor o tome odlučivati narednih dana.

Dodatnu radikalizaciju štrajka najavili su nastavnici iz Pljevalja - otpočeće štrajk glađu 26. februara, ukoliko do tada ne bude postignut dogovor o povećanju zarada. Ukoliko do tada ne bude postignut kompromis, u štrajk glađu bi se, prema ranijim najavama, mogli uključiti i članovi Glavnog odbora Sindikata.

Štrajk koji počinje danas prvi je veliki, radikalni protest prosvjetara nakon 22 godine. Prosvjetnim radnicima je 2002. trebalo 10 mjeseci štrajka i pregovora kako bi dobili povišicu od osam procenata. Štrajk je tada okončan potpisivanjem sporazuma nakon čega su prosvjetarima i počele da se povećavaju plate kroz kolektivni ugovor, odnosno njegove izmjene i dopune.

Od tada do danas, svakoj izmjeni su prethodili pregovori, ali štrajkova nije bilo, jer je Zakon o štrajku donijet upravo nakon te pobune prosvjetnih radnika i oni su onemogućeni da traže svoja prava na taj način. Propis je u međuvremenu mijenjan, ali nije promijenjen Akt o minimumu procesa rada za oblast prosvjete iz 2006. godine, koji je i danas na snazi, a predviđa da nastava ne smije biti obustavljena.

Božović: Prijete otkazima

Božović je sinoć kazao da su pojedini prosvjetari bili suočeni sa prijetnjom otkaza ukoliko stupe u štrajk.

“Pojedini direktori donose sami minimume procesa rada i kažu da može da se štrajkuje, ali da je vrijeme za to, tokom osmočasovnog radnog vremena, nula sekundi”, kazao je on, dodajući da se tim postupkom šalje poruka da štrajk nije dozvoljen.

On je rekao da je ministarka prosvjete razgovarala juče sa direktorima škola, i da to doživljava kao pritisak na njih “da prime djecu kako znaju i umiju”.

“Kazali su da ih uvedu u učionice i da ponovo preispitaju one koji su za štrajk. Rečeno im je da nađu način da ih privole da uđu u učionice i drže nastavu. Takođe, saopšteno im je da mogu da nađu zamjene za ljude koji su u štrajku, što je protivzakonito. To su štrajkbreheri... Nismo u štrajk ušli od drage volje, i što smo bijesni, pa ne znamo šta ćemo sa sobom. Jednostavno smo od muke ušli u štrajk. Ministarstvu je trenutno samo cilj da uvede prosvjetne radnike u učionicu i ništa drugo. Traže da prosvjetni radnik sagne glavu i da bude ponižen”.

Bonus video: