Uklanjanjem biciklističkih traka vozačima svanulo, bicklistima mrklo

Lokalna vlast uklonila prošlog mjeseca biciklističke trake sa kolovoza, znatno manje gužve u djelovima grada u kojima je dolazilo do kolapsa. Biciklisti primorani da se kreću kolovozom zajedno sa motornim vozilima, i tako rizikuju bezbjednost, upozorava Stefan Bulatović iz udruženja Biciklo.me

38823 pregleda 88 reakcija 88 komentar(a)
Nema previše gužve, Foto: Boris Pejović
Nema previše gužve, Foto: Boris Pejović

Ukidanjem biciklističkih staza smanjene su saobraćajne guže u nekim djelovima Podgorice u kojima je tokom špica donedavno vladao haos.

O tome svjedoči i “patrola” “Vijesti”, ali i brojni vozači.

Za pedesetak minuta, tokom popodnevnog saobraćajnog špica, reporteri “Vijesti” uspjeli su automobilom da obiđu ulice Ivana Milutinovića pored Sportskog centra “Morača”, Ilije Plamenca na Zabjelu, Kralja Nikole sve do hotela Hilton... I nijesu primjetili pretjeranu gužvu u saobraćaju.

Jednu kolovoznu traku na tim saobraćajnicama bivša lokalna DPS vlast pretvorila je u biciklističku staze, pa je između 15 i 16 časova na pojedinim mjestima dolazila do nepreglednih kolona vozila i svojevrsnog kolapsa. Vozači su tada za ogromne gužve mahom “krivili” biciklističke trake, nerijetko zaboravljajući da su djelimično i sami odgovorni za saobraćajni haos zbog kršenja propisa, najčešće nedozvoljenog zaustavljanja i parkiranja...

Danas je situacija znatno drugačija, a o protoku saobraćaja u koji su se uvjerili reporteri “Vijesti” donedavno je moglo samo da se sanja, pa se stiče utisak da je nova gradska uprava uspjela da djelimično riješi problem ogromnih gužvi na “kritičnim tačkama”.

saobračaj biciklisitčke
foto: Boris Pejović

Lokalna vlast uklonila je biciklističke trake prošlog mjeseca, čemu su se oštro protivili ljubitelji vožnje na dva točka.

Direktor podgoričkog preduzeća “Putevi” Radoš Zečević ranije je kazao da je postavljanje biciklističkih staza na kolovoze bilo isforsirano, a da će njihovim uklanjanjem, protok saobraćaja na tim mjestima biti bolji...

Gužve manje, ali treba misliti i o “pedalanju”

Ekipa “Vijesti” uvjerila se da je uklanjanje biciklističkih staza rasteretilo kolovoze, ali i opteretilo trotoare.

Vozači sa kojima su razgovarali kazali su da je saobraćanje u tim djelovima grada mnogo lakše nego ranije, naročito u periodu od 15 do 16 časova.

Priznaju da su gužve još prisutne, ali podnošljivije nego ranije.

“Nema začepljenja u saobraćaju. Mnogo lakše vozim sad kad nema biciklističkih traka, što ne znači da podržavam njihovo uklanjanje. Kao što možete vidjeti, ovdje na Zabjelu, neki i pretiču otkako nema traka, a to nije dobro...”, rekao je stariji vozač sa kojim je razgovarao novinar “Vijesti”.

saobračaj biciklisitčke
foto: Boris Pejović

Za mlade, kazao je sugrađanin i aktivni vozač Petar Klakor, biciklističke staze su potrebne, a građani “moraju da održavaju ekološku svijest”.

“Tačno je da je saobraćaj trenutno brži, naročito kod Sportskog centra. Ne moram da čekam više semafora da prođu kako bih konačno skrenuo ka američkoj ambasadi, ali mislim da nije trebalo maći biciklističke trake. Važne su za sve građane Crne Gore, ne samo Podgorice. Nadam se da će trenutna vlast naći novi način da reguliše ovaj problem, pa makar to bilo i privremeno, jer moramo voditi računa o zagađenosti životne okoline”, kazao je Klakor.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su ponekog biciklistu i vozača električnog trotineta na trotoaru, što potvrđuje stav da je nekima ukidanje biciklističkih traka poremetilo svakodnevno saobraćanje.

saobračaj biciklisitčke
foto: Boris Pejović

Utisak je da vozači motornih vozila uglavnom poštuju saobraćajna pravila i da automobile rijetko parkiraju na dijelu kolovoza - dojučerašnjim biciklističkim trakama. Nepropisna parkiranja reporteri “Vijesti” opazili su duž Ulice kralja Nikole, gdje se više vozila “odmaralo”, onemogućavajući normalno odvijanje saobraćaja.

Stanje je znatno bolje kod Sportskog centra “Morača”, gdje je donedavno vladao haos u vrijeme saobraćajnog špica, ali je i pored uklonjenih biciklističkih traka, saobraćaj i dalje veoma gust.

Biciklistima ugrožena bezbjednost

Stefan Bulatović iz nevladinog udruženja Biciklo.me kazao je “Vijestima” da su gradski oci, uklanjanjem biciklističkih traka, poslali jasnu poruku - da su “motorizovani učesnici u saobraćaju važniji od onih koji se kreću aktivno”.

saobračaj biciklisitčke
foto: Boris Pejović

“Biciklističke trake napravljene u vrijeme pandemije koronavirusa bile su daleko od idealnih, posebno u pogledu bezbjednosti. Međutim, to što nisu bile idealne, ne znači da treba da ih obrišete, već da napravite bolje. Doduše, iz Grada su obećali da će na tim trasama ponovo uspostaviti infrastrukturu za biciklistički saobraćaj, ali nisu dali rok u kojem će to biti ostvareno, pa je sve to na dugom štapu. Do tada će građani koji koriste bicikl na ovim dionicama biti primorani da se kreću kolovozom zajedno sa motornim vozilima i tako rizikuju svoju bezbjednost”, rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, u Podgorici ne postoji vizija održivog saobraćaja, već se sve radi u korist motornih vozila.

Sagovornik “Vijesti” kaže da su posljedice loše prostorno-planske politike razne, i odražavaju se svakodnevno u ogromnim saobraćajnim gužvama i lošijem kvalitetu vazduha.

Linijski prevoz, nepropisno parkiranje, parking...

Bulatović smatra da je neophodno povećati ulaganja u javni linijski prevoz, kako bi se građanima obezbijedila održiva alternativa.

“To iziskuje veći broj autobusa, češće polaske i bolju povezanost među linijama, kako bi javni prevoz bio tačan, pouzdan i atraktivan. Mora se stati na put nepropisnom parkiranju, koje je bolna tačka Podgorice već duži niz godina”.

saobračaj biciklisitčke
foto: Boris Pejović

Ističe i da je neophodna “održiva parkirna politika, koja između ostalog podrazumijeva i smanjenje broja parking mjesta u širem centru grada, kako bi se građani podstakli da umjesto svojim automobilom idu javnim prevozom, biciklom ili pješke - bar oni koji mogu”.

“Pored toga, kontinuirana izgradnja kvalitetne pješačke i biciklističke infrastrukture je nešto što mora biti visoko na listi prioriteta, a ne da i dalje gradimo bulevare bez biciklističkih staza. I konačno, prostorno-planska politika mora da se mijenja iz korijena, kako bi ljudi u svom naselju imali osnovne sadržaje poput škola, vrtića i domova zdravlja, jer onda će tako mnogo manje njih biti primorano da pali automobil”, kazao je Bulatović.

Bonus video: