Ministarstvo: Žalimo zbog odluke o štrajku, u srijedu sastanak Spajića, Jakšić Stojanović i Vukovića sa sindikatom

"Uvjereni smo da će se doći do kompromisa i da se neće ugroziti prava učenika, koji će biti najpogođeniji ovom odlukom, te da će do tada pravo na štrajk biti korišćeno u skladu sa važećim zakonskim okvirom"

31119 pregleda 98 reakcija 96 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija saopštilo je da žali zbog odluke Sindikata prosvjete o stupanju u štrajk.

Najavili su da je premijer Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i ministar finansija Novica Vuković, prisustvovati sastanku sa Glavnim odborom Sindikata prosvjete planiranom za srijedu, u 17 sati.

Sindikat prosvjete, nakon današnjeg sastanka sa Jakšić Stojanović donio je odluku da u ponedjeljak počne štrajk prosvjetnih radnika.

"Rješenja se postižu dijalogom, a ne jednostranim akcijama. Ministarstvo je tokom cijelog prethodnog perioda, odgovorno pristupilo razmatranju stavova Sindikata i u saradnji sa Ministarstvom finansija i Vladom u cjelini, ponudilo najoptimalniji predlog rješenja po sve strane", piše u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Dodaju da poziv na dalji dijalog sa Vladom je kucanje na otvorena vrata.

"Uvažavamo sve razumne stavove, ali takođe pozivamo na potrebu razumijevanja pozicije Vlade, koja je u jako kratkom periodu napravila značajne rezultate i intenzivno radi na unapređenju standarda svih građana, uključujući i prosvjetne radnike. Uvjereni smo da će se doći do kompromisa i da se neće ugroziti prava učenika, koji će biti najpogođeniji ovom odlukom, te da će do tada pravo na štrajk biti korišćeno u skladu sa važećim zakonskim okvirom".

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija pozvali su sve da se rukovode interesom djece i da im se omogući pravo na redovno školovanje, posebno nakon koronavirusa i brojnih prijetnji bombama.

"Vijestima" je više izvora ranije danas potvrdilo da su su predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija pozvali dobar dio direktora crnogorskih škola kako bi im još jednom predočili ograničavajuće zakonske propise za štrajk.

Bonus video: