Rudović: Direktor Direktorata za vanredne situacije da podnese ostavku

Rudović tvrdi da direktor Direktorata za vanredne situacije treba da podnese ostavku i zato što je državu ostavio na samo tri pilota obučena i spremna da lete Air Tractorom
75 pregleda 10 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: URA
Neđeljko Rudović, Foto: URA
Ažurirano: 08.08.2017. 17:11h

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović, ocijenio je neprihvatljivim nesnalaženje Direktorata za vanredne situacije MUP-a prilikom požara u Boki. On je skrenuo pažnju na indolentan i nemaran odnos koji je demonstriran u vanrednoj situaciji i koji je primjer javašluka u državnom aparatu i, nažalost, najbolji pokazatelj koliko skupo Crnu Goru košta politika koja na najodgovornije državne funkcije postavlja osobe nedorasle zahtjevima pred kojima se nalaze.

„Kolika je važnost efikasno organizovanog, utreniranog i dobro opremljenog sistema civilne zaštite za sigurnost građana, bezbjednost i ekonomiju jedne zemlje suvišno je obrazlagati. Zato pozivamo da se u našoj zemlji konačno počne primjenjivati sistem odgovornosti i da direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić podnese ostavku. Konkretno, on je tek poslije tri dana, nakon što su lokalne Službe zaštite i dobrovoljni vatrogasci dovedeni do ivice sloma i požari izmakli kontroli, aktivirao “sistem” državne pomoći i doveo vatrogasne jedinice sa sjevera Crne Gore. Iako je vatra gutala sve pred sobom, u prvim danima uopšte nijesu dejstvovala dva preostala ispravna protivpožarna aviona tipa 'Air Tractor'„ istakao je Rudović.

On je kao drugi razlog naveo to što su Vlada i odgovorne službe u sistemu zaštite i spašavanja tražili međunarodnu pomoć tek pošto su troje gradonačelnika javnim apelom ukazali na nedovoljno angažovanje kapaciteta MUP-a (Aviohelikopterske jedinice) u gašenju požara i zahtijevali da Vlada traži međunarodnu pomoć. Rudović je istakao i da je "Direktorat za vanredne sitacije odavno trebao da organizuje jedinice civilne zaštite koje bi se angažovale u ovakvim prilikama, a da na tom planu ništa nije uradio“

„Zakon o zaštiti i spasavanju razdvaja ingerencije države i opština u vanrednim situacijama, ali nijesu opštine te koje treba da obezbijede avione i helikoptere za gašenje požara. Za iznos koji država da plaća bratu predsjednika DPS-a mogu se kupiti 4 Air Tractora. Za 132 miliona eura garancija za KAP mogla su biti kupljena 4 kanadera sa svim rezervnim djelovima i obukom posade i mehaničara. Gdje su nam rezerve protivpožarne opreme i vozila za upravo ovakve vanredne situacije? Da li je tačno da su ostavili državu usred ljetnje požarne sezone sa samo jednim ispravnim protivpožarnim avionom Air Tractor, pošto je drugi bio privremeno van upotrebe zbog sudara sa pticom, dok Dromader oštećen u prinudnom slijetanju još nije popravljen?“, upitao je Rudović. Rudović tvrdi da direktor Direktorata za vanredne situacije treba da podnese ostavku i zato što je državu ostavio na samo tri pilota obučena i spremna da lete Air Tractorom, umjesto da na vrijeme zaposle i obuče dodatni broj pilota koji bi omogućavao da avioni, sa smjenom posade, duže djeluju na požarištima. Pozvao je i na odgovornost za neoprostive greške i propuste u prethodnom periodu. „Pozivamo MUP da kažu da li su sa ispravnog Air Tractora, koji je preostao nakon udesa, skinuli plovke za slijetanje aviona na vodu i sistem koji mu omogućava da dok glisira, napuni tankove vodom za gašenje, što je neuporedivo brže i efikasnije nego da slijeće na aerodrom i tamo se puni sa hidranta ili vatrogasne cisterne? Da li su tako Crnu Goru lišili hidroaviona i da li je u međuvremenu nabavljeni novi Air Tractor poručen u varijanti sa klasičnim stajnim trapom sa točkovima, čime su se odrekli najefikasnijeg i najjeftinijeg gašenja požara hidroavionom?“ upitao je Rudović.

Rudović ističe da je amaterizam koji karakteriše ponašanje državne službe za vanredne situacije alarm koji poziva na hitno djelovanje i konačno obraćanje pažnje na važnost stvaranja uhodanog i djelotvornog sistema civilne zaštite. Kako Rudović kaže, u suprotnom, sigurnost građana biće i dalje u rukama partijskih vojnika kojima su dali da se igraju državnim službama. „Porazna činjenica da se razni direktori direktorata, uprava, zavoda, agencija i javnih preduzeća, umjesto snaženjem institucije koju vode, bave spiskovima glasača i rejtingom DPS-a, da račune podnose vrhu DPS-a, a ne javnosti, što dovodi u opasnost elementarno funkcionisanje države i direktno ugrožava građane. Posljedice se već godinama jasno vide kada su u pitanju, recimo, sistem zdravstvene zaštite i visokog obrazovanja. Što se tiče reakcije države u vanrednim situacijama ne smijemo ni da zamislimo kako bi se nadležni snašli u situacijama samo malo kompleksnijim nego što je bila ona koja je Lušticu pretvorila u zgarište“, istakao je Rudović. Rudović je u ime Građanskog pokreta URA izrazio zahvalnost na požrtvovanju i hrabrosti koju su pokazali članovi službi zaštite i spašavanje i svim građanima koji su se lično angažovali na gašenju požara.

"Da se ne bi ponavljale ovakve kardinalne greške URA apeluje da se preispita linija odgovornosti i komunikacije između opštinskih Službi zaštite i rukovodstva lokalnih samouprava, te lokalnih samouprava i MUP-a. Molimo i da se uradi analiza djelovanja od prvog do poslednjeg požara radi otklanjanja propusta u organizacionom i tehničkom smislu", zaključio je Rudović.

Bonus video: