MPNI: Uputili smo zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje nezakonitosti štrajka

"Naglašavamo da Ministarstvo i Vlada ostaju otvorene za dijalog i pronalaženje kompromisnog i održivog rješenja, ali i da su, s druge strane, institucije dužne da sprovode aktivnosti koje su normativno propisane u djelokrugu njihovog rada"

15283 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija uputilo je zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje nezakonitosti štrajka u organizaciji Sindikata prosvjete Crne Gore, a sve sa ciljem iniciranja postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Predstavnici Sindikata prosvjete Crne Gore 7. februara 2024. dostavili su Ministarstvu Odluku o stupanju u generalni štrajk, kao i Odluku o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja, koje su, kažu iz Ministarstva, jednostrano donijeli.

Zakonom je propisano da utvrđivanje nezakonitosti može da pokreke poslodavac.

"Članom 31 Zakona o štrajku, propisano je da postupak za utvrđivanje nezakonitosti štrajka može da pokrene poslodavac, odnosno reprezentativno udruženje poslodavca, reprezentativni sindikat ili štrajkački odbor. Stavom 2 istog člana, pripisano je da o Zahtjevu za utvrđivanje nezakonitosti štrajka, odlučuje nadležni sud, u roku od 5 dana od dana podnošenja zahtjeva. Naglašavamo da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore ostaju otvorene za dijalog i pronalaženje kompromisnog i održivog rješenja, ali i da su, s druge strane, institucije dužne da sprovode aktivnosti koje su normativno propisane u djelokrugu njihovog rada", saopštili su iz Ministarstva.

Sindikat prosvjete i Ministarstvo nijesu sinoć postigli dogovor o povećanju zarada, pa je dio nastavnika od danas u štrajku i neće držati časove.

Obustavu nastave sprovodi se u oko 160 osnovnih i srednjih škola, gdje se, kazali su iz Sindikata, više od 60 odsto nastavnika pismeno izjasnilo da stupa u štrajk.

Više škola u Podgorici, ali i u drugim gradovima jutros su obišli službenici Uprave policije, a potpredsjednik Sindikata prosvjete Jovan Drašković tvrdi da inspektori ispituju uprave škole o organizaciji nastave.

Bonus video: