Božović: Prosvjetni radnici koji su u štrajku meta pritisaka i zastrašivanja, nastava obustavljena u 138 ustanova

"Prijete nam Uredbom iz 2006. godine, kojom je štrajk u obrazovanju potpuno zabranjen. Na sreću zaposlenih, taj broj direktora, koji se trude da uguše štrajk i pravo prosvjetnih radnika na pravdu i dostojanstvo, je vrlo mali", naveo je predsjednik Sindikata prosvjete

22443 pregleda 201 reakcija 69 komentar(a)
Božović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Božović (arhiva), Foto: Luka Zeković

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović tvrdi da su prosvjetni radnici koji su u štrajku meta "neviđenih pritisaka i zastrašivanja".

Navodi da je nastava danas bila obustavljena u 138 ustanova, a da je u nekim ustanovama nastava izvođena djelimično, "sa malim brojem zaposlenih koji nijesu u štrajku".

"Napominjemo da su direktori škola, po instrukcijama iz MPNI, sinoć kasno ili jutros rano, održali sjednice Nastavničkih vijeća sa jedinim ciljem - da nas direktori prebroje i ukažu da možemo dobiti otkaze. Da nas zastraše", saopštio je Božović.

Navodi da je u pojedinim školama, poput Osnovne škole ”Meksiko” iz Bara i još nekim, broj zaposlenih u štrajku sa 44 pao na četiri, što, tvrdi on, govori o zastrašivanju.

"U nekim školama su direktori i pomoćnici držali nastavu, bili štrajkbreheri, kako bi poslali izvještaj da se u njihovim ustanovama nastava odvija po ustaljenom rasporedu. Takođe, prijete nam Uredbom iz 2006. godine, kojom je štrajk u obrazovanju potpuno zabranjen. Na sreću zaposlenih, taj broj direktora, koji se trude da uguše štrajk i pravo prosvjetnih radnika na pravdu i dostojanstvo, je vrlo mali. Na žalost, umjesto da ozbiljno pregovaramo, iz MPNI se trude da nas na silu uguraju u učionice i pokažu da je u obrazovanju sve u najboljem redu. Koleginice i kolege, samo složno i jedinstveno možemo odbraniti naše pravo na dostojanstven život i dostojanstveni poziv", zaključio je Božović.

Bonus video: