Prvi dan štrajka u prosvjeti: Policija, sud, novi razgovori...

Prosvjetari obustavili nastavu u više desetina ustanova, Ministarstvo prosvjete pokrenulo proceduru ispitivanja (ne)zakonitosti štrajka

39223 pregleda 27 reakcija 21 komentar(a)
Nije bilo nastave u dijelu crnogorskih škola (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Nije bilo nastave u dijelu crnogorskih škola (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Nakon raznih pritisaka sve je više prosvjetara koji se pridružuje štrajku i obustavi nastave, ali ima i onih koji zastrašeni postupanjem Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i direktora povlače svoju podršku, tvrde iz Sindikata prosvjete.

Iz te radničke organizacije su saopštili da je nastava juče bila obustavljena u ukupno 138 ustanova.

Ministarstvo je, pak, juče saopštilo da se nastava u polovini od ukupnog broja osnovnih škola i srednjih škola odvijala bez prekida.

Taj resor je juče uputio zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje nezakonitosti štrajka, kako su saopštili, sa ciljem iniciranja postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici.

“To je predviđeno Zakonom o štrajku. Država ima pravo da provjeri je li štrajk zakonit”, kazao je juče “Vijestima” predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Božović
Božovićfoto: Luka Zeković

Država, prema njegovim riječima, nema pravo da devet godina ne ispoštuje zakonsku obavezu i donese akt o minimumu procesa rada.

“Ustav kaže da imamo pravo na štrajk”, poručio je Božović, naglašavajući da prosvjetni radnici ne podliježu pritiscima koje Vlada sprovodi od nedjelje.

Glavni odbor Sindikata sastaće se večeras sa predstavnicima Vlade.

Škole obilazila i policija, Sindikat to vidi kao zastrašivanje

Potpredsjednik Sindikata prosvjete Jovan Drašković kazao je juče da su policijski službenici juče obilazili ustanove u štrajku.

“Službenici Uprave policije posjetili su mnoge podgoričke, ali i crnogorske ustanove. Tražili su razne, vrlo čudne informacije: kako se odvija nastava, a to pita inspektor za kriminalitet, bez ikakvog naloga... U školi u kojoj ja radim bio je inspektor za ekonomski kriminalitet koji je pitao kako se nastava planira, njegov kolega kasnije je zvao upravu i pitao za dodatne informacije u vezi sa nastavom”, kazao je Drašković, tražeći od nadležnih da objasne “ko je donio takvu odluku i čemu ta ispitivanja služe”.

Iz Uprave policije sinoć je saopšteno da su njihovi službenici škole obilazili u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima.

“Dakle, obilazak je izvršen, između ostalog, i radi upoznavanja sa činjenicama u odnosu na vrijeme, mjesto, obim, tok i način održavanja štrajka i mogućih neprijavljenih javnih okupljanja sa stanovišta javnog reda i mira i bezbjednosti građana, a posebno učenika”, saopštili su iz UP.

“U odnosu na navode da je prilikom sprovođenja ovih aktivnosti jedan policijski službenik u Rožajama fotodokumentovao zaposlene u jednoj školi, obavještavamo Vas da se u ovom slučaju radi na utvrđivanju činjenica, posebno u kontekstu naprijed navedenih okolnosti postupanja policijskih službenika”, poručuju iz UP.

Štrajkuje 330 prosvjetara iz osam barskih škola

U štrajk je stupilo 330 prosvejtara iz osam obrazovnih ustanova iz Bara. Nekoliko škola je održalo samo dva časa, nakon čega su učenici otišli kući, a dio škola je pokušao da održi nastavu sa kadrom koji ne štrajkuje.

To je “Vijestima” potvrđeno iz Opštinskog odbora sindikata prosvjete u Baru (OSP).

“U školama koje su pokušale da održe nastavu sa kadrom koji ne štrajkuje su dva ili tri odjeljenja bila u jednoj učionici, djeca nisu došla pa su u nekim školama personalni asistenti za djecu sa posebnim potrebama držali nastavu, poneki čas, što je nestručna zastupljenost nastave”, poručeno je iz OSP Bar.

U vrtiću “Vukosava Ivanović Mašanović” nastava se odvija od 7 do 14 časova umjesto do 16 časova po redovnom rasporedu.

U Ulcinju su sve ustanove - jedna srednja i četiri osnovne škole juče izvodile nastavu po rasporedu.

Nema pritiska na kolašinske prosvjetare

Na području kolašinske opštine od osam obrazovnih ustanova, samo dvije nijesu u štrajku - jedina gradska OŠ “Risto Manojlović” i seoska škola u Međuriječju. U štrajku su srednja škola “Braća Selić”, vrtić “Sestre Radović”, Škola za osnovno muzičko obrazovanje, seoske škole u Manastiru Morača, Kraljskim Barama i Dragovića Polju.

Kako je “Vijestima” kazala Milena Milošević, predsjednica Opštinskog odbora Sindikata prosvjete, nastavnici koji nijesu podržali štrajk u ustanovama u kojima većina štrajkuje, uglavnom, ne drže nastavu. Izuzetak je samo škola u Dragovića Polju.

Prema onome što su “Vijestima” kazali nastavnici u štrajku, a Milošević to potvrđuje, prosvjetni radnici od direktora ustanova u Kolašinu nijesu trpjeli nikave pritiske u procesu donošenja odluke za štrajk i protiv njega.

Bez nastave u pet pljevaljskih ustanova

U dvije gradske i tri seoske osnovne škole u Pljevljima juče nije izvođena nastava. U OŠ “Salko Aljković” nastavu je izvodilo samo pet učitelja koji se nisu solidarisali sa svojim kolegama. Nastava nije izvođena u gradskim OŠ “Ristan Pavlović” i OŠ “Boško Buha”, kao i seoskim školama Kruševo, “Radoje Tošić” u Gradcu, “Jakub Kubur” u Boljanićima.

Predsjednica Opštinskog odbora Sindikata prosvjete u Pljevljima Sandra Martić kazala je da je nastava izvođena u Osnovnoj školi “Bratstvo-jedinstvo” u Kovačevićima, gdje je većina zaposlenih podržala štrajk.

Redovno se nastava izvodila u Gimnaziji “Tanasije Pejatović” i Srednjoj stručnoj školi, gdje je mali broj prosvjetnih radnika podržao štrajk.

Martić je kazala da će se štrajku sjutra pridružiti i zaposleni u seoskoj Osnovnoj školi u Matarugama.

Polovina nikšićkih ustanova u štrajku

Od 26 ustanova u nikšićkoj opštini, uključujući osnovne i srednje škole i predškolsku ustanovu “Dragan Kovačević”, 12 je stupilo u štrajk. To je “Vijestima” kazao predsjednik Sindikata prosvjete u Nikšiću, Slavko Đilas.

“Podrška na nivou opštine je nešto preko 48 odsto. Za štrajk se od 1.374 prosvjetna radnika potpisalo njih 662, mada će vjerovatno biti promjena u tom broju jer su neki nastavnici tokom petka dali podršku štrajku, a jedan broj prosvjetnih radnika je zbog virusne prehlade uzeo bolovanje, pa je podrška u tim školama pala ispod 50 odsto”, kazao je Đilas.

Prema njegovim riječima u pojedinim školama u toku je dodatno potpisivanje prosvjetnih radnika za štrajk, tako da će taj broj, kako je kazao, vjerovatno biti veći.

Direktorica nikšićkog vrtića Snežana Zogović kazala je da rade u dogovoru sa Sindikalnom organizacijom, za sve što se nalazi u poruci koja je juče poslata roditeljima.

Bez nastave samo u OŠ “Drago Milović”

Od pet tivatskih ustanova, nastava juče nije izvođena jedino u OŠ “Drago Milović”.

Štrajk je djelimično podržala i Mješovita srednja škola “Mladost” čiji su učenici juče pohađali časova skraćene na 30 minuta, a kako je najavljeno iz uprave te škole, nastava će se već danas opet normalno odvijati.

Nastava je juče normalno tekla i u OŠ “Branko Brinić” u Radovićima, tivatskoj Muzičkoj, a redovno je radio i kolektiv vrtića “Bambi”.

Budvani imaju svoje zahtjeve i svoje metode

Kolektiv SMŠ “Danilo Kiš” iz Budve saopštio je juče da “u najboljem interesu učenika neće prekidati nastavni proces, ali hoće na drugi način izraziti ogromno nezadovoljstvo statusom prosvjetnih radnika”.

Smatraju da su dovedeni u neprijatan položaj kako djelovanjem Sindikata, ništa manje i odnosom Vlade Crne Gore i nadležnih ministarstava.

Iz te budvasnke škole traže ispunjenje obećanja u vezi sa povećanjem plate za 10 odsto bruto, izmjene GKU, Zakona o štrajku, Opšteg zakona o obrazovanju, značajno umanjenje administrativnih obaveza, status službenog lica za zaposlene u prosvjeti, ukidanje prvog i trećeg klasifikacionog perioda, vraćanje nadoknade za prevoz, zimnicu i regres, povećanje iznosa jubilarnih nagrada...

“Bićemo uporni i istrajni u navedenim zahtjevima, blagovremeno obavještavati javnost o preduzetim mjerama nadležnih institucija i shodno rezultatima organizovati različite vidove protesta. Pozivamo sve prosvjetne radnike Crne Gore i cjelokupnu javnost da pruži podršku našim, više nego opravdanim zahtjevima”, poručili su.

“Od 19. februara do 19. marta odustajemo od svih redovnih administrativnih obaveza (ukoliko se protest produži do 31. marta imaće za posljedicu neizvođenje uspjeha i vladanja za 3. klasifikacioni period). Ne pristajemo na eksterni nadzor tokom trajanja našeg protesta ili bilo koji drugi vid kontrole koji se može tumačiti kao vid pritiska. Okupljanje na javnim mjestima, izražavanje protesta, minimum jednom sedmično, do ispunjenja zahtjeva, što podrazumijeva skraćenje nastavnog procesa”, navode iz ove obrazovne škole.

Bonus video: