Ni u narednih pet godina nema reklamnih bilborda uz puteve u Tivtu

"Stav Opštine Tivat je da program privremenih objekata ne služi kao na nekim teritorijama, gdje se koristi za zloupotrebu prostora, gdje se pod tim nazivom prostor često uzurpira vrlo ozbiljnim građevinama. Mi smo se držali principa da privremeni objekti stvarno to i budu, onako kako su definisani, a to su objekti čije se postavljanje, odnosno građenje ne definiše planskim dokumentima"

6315 pregleda 4 komentar(a)
Sa javne rasprave, Foto: Siniša Luković
Sa javne rasprave, Foto: Siniša Luković

Tivat će u narednom petodogodišnjem periodu biti jedini grad u Crnoj Gori na čijoj teritoriji neće biti velikih reklamnih bilborda uz saobraćajnice.

To je jedna od ključnih karakteristika nacrta novog Programa privremenih objekata u u Tivtu za period 2024-2028. godina o kojem se u tom gradu završeva javna rasprava.

Sinoć je o tom planskom dokumentu koji reguliše lokacije i daje urbanističko-tehničke standarde za postavljenje niza raznovrsnih privtremenih objekata - od konzervatora za prodaju sladoleda preko ugostiteljskih terasa i raznih trgovinksih objekata, do placeva za prodaju automobila- održan centralni okrugli sto.

O Programu privremenih objekata sa građanima su tom prilikom razgovarali predsjednik Opštine Željko Komnenović (Narod Pobjeđuje), potpredsjednik Jovan Brinić (Krtoljska lista) i sekretarka za uređenje prostpora Opštine Tivat Milica Manojlović u ime predlagača.

"Stav Opštine Tivat je da program privremenih objekata ne služi kao na nekim teritorijama, gdje se koristi za zloupotrebu prostora, gdje se pod tim nazivom prostor često uzurpira vrlo ozbiljnim građevinama. Mi smo se držali principa da privremeni objekti stvarno to i budu, onako kako su definisani, a to su objekti čije se postavljanje, odnosno građenje ne definiše planskim dokumentima", kazala je Manojlović.

Sa ranije akcije uklanjanja bilborda u Tivtu
Sa ranije akcije uklanjanja bilborda u Tivtufoto: Siniša Luković

Dodala je da je opredjeljenje opštinara bilo da se izađe u susret zahtjevima građana i privrede, ali i da se vodi računa o raspoloživom prostoru, zaštiti životne sredine i širem okrušenju u kojima određeni privremeni objekti treba da funkcinišu, kao i o estetsko-urbanističkim kruterijumima, te kontinuitetu politike aktuelne lokalne vlasti Tivta koja je u protekle tri godine uložila dosta napora da se stanje u ovoj oblasti popravi, a brojni nelegalno postabljeni privremeni obkjeti uklone sa terena.

To se posebno odsnosi na više desetina velikih reklamnih panoa koji su na teritoriji Tivta, prvenstveno uz Jadransku magistralu na potezu od Lepetana do kotorske raskrnice, bili postavljeni po pravilu bez ikakvih dozvola i papira, a čiji su vlasnici pritom ubirali značajne prihode. Osim što su bili svojevrsno "vizuelno zagađenje", bilbordi su bili i opasnost za učesnike u soabraćaju, pa je Opština Tivat prije skoro dvije godine sprovela veliku akciju i uklonila skoro 90 takvih velikih reklamnih panoa sa svoje teritorij,.

To su tada pratila brojna negodovanja dijela vlasnika ovih reklamnih površina, otvorene prijetnje službenicima lokalne uprave i optužbe na njihov račun za navodnu korupciju i nejednak odnos prema svim akterima te priče, ali je Opština ipak istrajala i poskidala sve bilborde čime je Tivat postao jedini grad u Crnoj Gori koji je uspio da to učini.

Iako zbog velike frekventnosti saobraćaja na Jadranskoj mnagistrali kroz Tivat i dalje postoji ogromno inteseovanje firmi koje se bave iznajmljivanjem prostora za reklamiranje da ponovno u ovom gradu postave brojne reklamne bilborde, to se neće desiti ni u narednih pet godina jer je Opština i u novom Programu privremenih objekata odlučila da ne ucrta lokacije za takve reklamne panoe uz saobraćajnice, a maksimalno je redukovan i broj lokacija za reklamne panoe i siti lajt ekrane i u samom gradu.

Građani su velikom većinom podržali takvo opredjeljenje lokalne uprave, ali su i na sinoć održanom okruglom stolu skrenuli pažnju na brojna druga problematična pitanja sa centralizacijom planiranja i odlučivanja o prostoru na nivou države, katastofalno lošim i neogodgovornim radom katastra u Tivtu i nerijetko čudnim rezonovanjima Agencije za zaštitu prirode, a koji kumulativno, kako je istaknuto, otežavaju i rad Opštine i život građana Tivta koji zbog toga bivaju ograničeni ili sputani u adekvatnoj valorizaciji ionako ograničenih prostornih resursa u toj opštini.

Bonus video: