Konatar: Tužba Vlade protiv Sindikata prosvjete karakteristika diktatorskih režima

"Ustavom je zagarantovano pravo svakog građanina na štrajk", kazao je potpredsjednik GP URA

7603 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Konatar, Foto: Boris Pejović
Konatar, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar je saopštio da je tužba Vlade protiv Sindikata prosvjete karakteristika diktatorskih režima.

"Ustavom je zagarantovano pravo svakog građanina na štrajk. Zato zabrinjava bahato i arogantno ponašanje Milojka Spajića i Ministarstva prosvjete prema prosvjetnim radnicima, a tužba države protiv Sindikata prosvjete zbog štrajka karakteristična je za zemlje gdje vladaju najveći diktatorski režimi", saopštio je Konatar.

Kazao je da djeca, prosvjetni radnici i roditelji ispaštaju zbog, kako je ocijenio, "nesposobnosti, neodgovornosti, bahatosti i nepoštovanja zakona" Spajića, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstva finansija.

"Država je na osnovu potpisanog Granskog kolektivnog ugovora (GKU) između Vlade Dritana Abazovića i Sindikata prosvjete povećala plate početkom 2023. prosvjetnim radnicima za 20% i predvidjela uvećanje od još po 10% od 1. januara ove i naredne godine. GKU ima pravno dejstvo koja god Vlada bila na vlasti", istakao je Konatar.

Pozvao je Spajića i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija da se "dozovu pameti".

Konatar je zaključio i da ga "iskreno čudi i brine prećutno odobravanje ovakvog ponašanja Spajićeve Vlade od strane dobrog dijela NVO sektora, građanskih aktivista i političkih partija".

Bonus video: