Menadžment KCCG-a: Inicijativa za razrješenje nema argumentovane, ali moguće da ima lične motive

Menadžment Kliničkog centra kazao kako se nadaju da će Vlada "adekvatno cijeniti" njihov rad i "objektivno se izjasniti o inicijativi za razrješenje nekoliko mjeseci pred istek mandata"

17041 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Menadžment Kliničkog centra (KCCG) je saopštio da su izuzetno ponosni na sve rezultate u prethodne tri godine.

Kazali su da se zato nadaju da će Vlada "adekvatno cijeniti" njihov rad i "objektivno se izjasniti o inicijativi za razrješenje nekoliko mjeseci pred istek mandata" koja, kako smatraju, "nema argumentovane, ali je moguće da ima moguće lične motive".

Ministar zdravlja Vojislav Šimun danas je potvrdio da je predložio razrješenje menadžmenta Kliničkog centra.

"Ističemo da direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović i medicinski direktor, dr Zoran Terzić nemaju niti su ikada imali namjeru, nakon mandata u KCCG, da nastave da se bave upravljačkim poslovima, već da nastave da se bave primarnim, ljekarskim pozivom. To dokazuje činjenica da su i dr Radulović i dr Terzić u posljednjih nekoliko godina odbili niz funkcija uključujući ministarsku i poslaničku. Naša vizija nijesu funkcije već napredak i razvoj naše matične kuće, Kliničkog centra Crne Gore koji je stub crnogorskog zdravstva", navodi se u saopštenju.

"Napominjemo da smo se i taksativno izjasnili i dokazima opovrgli svaku stavku iz izvještaja o radu KCCG kog je pripremilo aktuelno Ministarstva zdravlja, zbog čega nećemo dozvoliti bilo kome ni da pokuša da sroza profesionalni ugled koji je građen, u slučaju dr Radulović i u slučaju dr Terzića, više od po dvije decenije", dodaje menadžment KCCG-a.

Kazali su da su u tom kontekstu dužni, u najkraćem, da podsjete na izazove sa kojima su se u posljednje tri godine suočavali i, "uprkos tome, novcem države i donacijama, u KCCG realizovali nabavku opreme i investicije vrijedne 30 miliona eura."

"Posebno ističemo ulogu KCCG, kao centralne zdravstvene ustanove tokom COVID pandemije kada smo, uz liječenje najtežih pacijenata iz cijele države, uporedo pomagali svim opštim bolnicama tako što smo im ustupali ljekarske timove i svu moguću aparaturu. Nikada nijesmo tražili pomoć sa strane već smo bili u svakoj bolnici kojoj je naša podrška bila nužna. Paralelno sa tim, uvođenjem dopunskog rada, uspjeli smo da udvostručimo broj pregleda u odnosu na 2019. godinu koja je relevantna za poređenje kao predpandemijski period. Istovremeno, svi projekti koji su godinama tapkali u mjestu i o kojima se samo pričalo, u posljednje tri godine se realizuju ili privode kraju uprkos svim preprekama", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju i da su "prvi put od otvaranja" KCCG-a, renovirali niz klinika. "Trenutno gradimo, i ove godine, očekujemo otvaranje dva nova objekta i to Klinike za psihijatriju i Klinike za infektivne bolesti sa dermatovenerologijom. Otvaranje nove Klinike za hematologiju se očekuje tokom 2025. godine", dodaju.

Ne manje važno, kako su kazali, svakog mjeseca je uvođen niz novih procedura - ili uz pomoć nove opreme ili uglednih konsultanata. "Ovom prilikom ćemo napomenuti da se uz pomoć prof. dr Nadežde Basare, hemato-onkologa čije je ime prepoznato na sve četiri strane svijeta, očekuje da liječenje pacijenata transplantacijom matičnih ćelija počne u narednim mjesecima ove godine. To će za crnogorsko zdravstvo biti vijest decenije".

Poručuju da je pred Kliničkom centrom niz važnih zadataka.

"Uz zahvalnost na dosadašnjem povjerenju izvršnih vlasti i prethodnih ministara zdravlja, uvjereni smo da će Vlada objektivno cijeniti rezultate, posebno jer je većina njenih članova, sa različitih pozicija, od početka radila sa nama i podržavala sve naše ciljeve. Pred KCCG, ma ko njime upravljao, kao krucijalnom zdravstvenom ustanovom, je niz važnih zadataka koji su ostvarivi uz nastavak odlučnog požrtvovanog rada i bez ikakvog oklijevanja i posustajanja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: