Spajić: Došli smo do održivog rješenja; Božović: Štrajk se nastavlja dok ne dobijemo pisanu ponudu

Spajić rekao da će je predviđeno povećanje zarada prosvjetnim radnicima od 10 odsto do jula, Božović rekao da je to od 1. jula

121896 pregleda 200 reakcija 199 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2024. 21:38h

Premijer Milojko Spajić rekao je nakon večerašnjeg sastanka sa Sindikatom prosvjete da misli da su došli do rješenja koje je održivo i dobro za sve.

"To podrazumijeva zakonsko, sistemsko rješenje", dodao je predsjednik Vlade.

"Drago nam je da smo se sastali i sve nedoumice razriješili. Bilo je dosta nerazumijevanja. Sindikat do kraja nije razumio namjeru Vlade Crne Gore. Prosvjetari su ljudi koji gaje budućnost naše djece i države i opravdano je njihovo nezadovoljstvo zaradama. Mi se tu slažemo, bilo je pitanje modaliteta kako ići naprijed", rekao je Spajić nakon sastanka u Sindikatu prosvjete.

Spajić
Spajićfoto: Boris Pejović

On je kazao da su prosvjetari prihvatili rješenje gdje će do 1. jula biti povećanje 10 odsto bruto zarade. "Od početka školske godine povećanja će biti 17 odsto i to kumulativno", rekao je Spajić.

Rekao je da su prosvjetari jako bitna kategorija.

Glavni odbor Sindikata prosvjete nastavio je da zasijeda, nakon čega će se odrediti prema rješenju Vlade.

Vlada i Sindikat prosvjete
foto: Boris Pejović

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović je saopštio da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja od izjašnjavanja na ponudu Vlade, koju očekuju u toku sjutrašnjeg dana.

"Od premijera smo dobili usmenu ponudu da nam se koeficijenti uvećaju od 1. jula 2024. godine za 10 odsto, a od 1. septembra da dobijemo uvećanje u neto iznosu koje će biti kumulativno najmanje 17 odsto. Javnost će biti blagovremeno obaviještena o odluci Glavnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore na ponudu Vlade Crne Gore, od koje zavisi nastavak štrajka", saopštio je Božović.

Božović
Božovićfoto: Boris Pejović

"Mi čekamo sjutra ujutru pisanu potvrdu toga. Ovo je sve bila načelna priča. Koliko je sjutra, glavni odbor će se izjasniti na tu ponudu. Mi nastavljamo sa štrajkom i sjutra...", kazao je Božović nakon sastanka.

Naglasio je da je razgovor bio u "fer i tolerantnoj atmosferi"

"Noćas smo konačno došli do neke formule. Čisto da vidimo sjutra kako će napismeno to da izgleda. Moramo da vidimo da nam to bude jasno. Sjutra se nastavlja štrajk. Boga molim da to sjutra završimo", kazao je Božović dodajući da ih Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija neće sankcionisati.

Božović
Božovićfoto: Boris Pejović

Tužbe će biti dio kompromisa u narednom periodu.

"Ako agencija ne pomiri, onda idemo ka sudu", rekao je Božović.

On je kazao da nije prijetio direktorici vrtića "Naša radost" u Herceg Novom Tamari Živanović.

Oko 60 odsto prosvjetnih radnika u crnogorskim školama od juče je obustavilo nastavu.

Na današnji sastanak su, osim Spajića, od predstavnika Vlade došli i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, državni sekretar u tom resoru Dragan Bojović, kao i ministar finansija Novica Vuković.

Bonus video: