Crtaju, pišu i igraju šah, traži se mjesto više

Besplatne radionice šaha, crtanja stripova i kreativnog pisanja u gradskoj biblioteci u Baru

2533 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od radionica u Baru, Foto: Privatna arhiva
Sa jedne od radionica u Baru, Foto: Privatna arhiva

Barski osnovci jednom nedjeljno imaju priliku da u Narodnoj biblioteci i čitaonici “Ivo Vučković” pohađaju radionice na kojima uče da crtaju stripove, razvijaju vještine pisanja i uče ili vježbaju za šahovskom tablom.

Maja Simović, profesorica CSBH jezika i književnosti koja vodi radionice pisanja, kaže da su one namijenjene osnovnoškolskom uzrastu, a interesovanje je takvo da već razmišljaju o formiranju više grupa polaznika.

Pomenula je Čitalački klub OŠ “Blažo Jokov Orlandić”, djevojčice koje vodi četiri godine, i koje joj povremeno pomažu.

“One su na neki način ovaj dio programa već prošle, tako da je prilično dobar osjećaj kad na djelu vidite kako je stasavao njihov kreativni zamah, ali i samostalnost i ozbiljnost sa kojima prilaze raznim projektima”, poručuje Simović.

Iako je to Kreativna pisaonica, ona ističe da je u okviru ovih radionica važan dio čitanje, jer je to preduslov za kvalitetno pisanje. Na svakoj radionici su uključena oba segmenta, kao i istraživački rad.

Obrađuju se razna književna djela koja nisu po školskom programu nakon čega rade kreativne pismene vježbe.

“Zasad pokušavam da ih oslobodim od tipične forme školskih sastava koji se svedu na opterećenje uvodom, razradom i zaključkom, jer mi je važnija sloboda sadržaja, i u tome svi oni njihovi, za pisanje, tako važni pogledi iskosa”, poručila je Simović.

Dovoljno je, smatra ona, za početak da neko poželi da dođe, a iskustvo joj govori da su nekad najljepši pomaci baš kod onih koji prestravljeno na prvom času kažu: “Ja ne znam da pišem”.

“Niko ne garantuje talenat, ali oslobađanje od straha je uvijek važno i oblikujuće iskustvo za njih, bavili se dalje pisanjem ili ne. Svakako, izuzetno talentovanu djecu imamo, sve ostalo je, čini mi se, stvar naše ljubavi i odgovornosti”, zaključila je.

Miloš Pečurica, šahovski fidemajstor i nastavnik hemije, drži radionice šaha i kaže da interesovanje djece u prethodnih par godina u Crnoj Gori, a i Baru, eksponencijalno raste, a dokaz za to su sve masovnija kadetska prvenstva Crne Gore.

Uprkos tome, on nije u potpunosti zadovoljan brojem polaznika. Tokom jeseni, kako je kazao, nastupao je na nekoliko turnira i misli da je tih par nedjelja pauze demotivisalo mlade šahiste.

“Međutim, nakon odmora u toku zimskog raspusta, nastavili smo sa radionicama i već na prvoj smo imali nekoliko novih polaznika”, poručio je Pečurica.

Na radionicama on stavlja akcenat na početne korake u učenju šaha. Na prethodnoj su, kaže Pečurica, oborili i rekord, jer su imali najmlađeg polaznika koji je počeo da uči osnove šaha sa nepunih pet godina.

On prepoznaje nove talente među polaznicima, a oprobali su se u igri sa kadetskim šampionima Crne Gore na radionicama.

“Da bi neko postao vrhunski šahista, potrebno je da se uloži i na desetine hiljada sati rada, a naše radionice su tu da budu taj prvi korak na tom putu”, zaključuje.

Andrija Vujošević, vizuelni umjetnik i strip autor, na svojim radionicama crtanja stripova ima 25 djece i kaže da su jako zainteresovani za taj vid umjetnosti.

“Uglavnom crtaju likove iz igrica koje igraju i anima, ali ja najviše volim kad crtaju svoje likove”, poručio je.

Andrija Vujošević
foto: Marija Pešić

Na njegovim radionicama ima i djece iz Rusije i Ukrajine. Crtajući stripove, kaže on, oformili su i nova prijateljstva, a za njih je to poseban vid “terapije”.

Talenat imaju svi na svoj način, a neki su već napravili i svoje prve kratke priče u stripu.

“Ima djece raznih uzrasta, a prije nego što dođemo do crtanja stripova vježbamo tehnike i razvijanje likova”, kaže Vujošević.

Bonus video: