Maša Ždralević dobitnica godišnje Nagrade Univerziteta Crne Gore

"Zasluženo je dobila godišnju Nagradu za izuzetan doprinos naučnoistraživačkom radu i međunarodnom ugledu Univerziteta, u godini za nama", kazali su iz UCG-a

2965 pregleda 5 komentar(a)
Božović i Ždralević, Foto: Univerzitet Crne Gore
Božović i Ždralević, Foto: Univerzitet Crne Gore

Maša Ždralević dobitnica je godišnje Nagrade Univerziteta Crne Gore (UCG).

Iz UCG-a su saopštili da je ona istaknuta članica naučnog osoblja Instituta za napredne studije UCG-a.

"Zasluženo je dobila godišnju Nagradu za izuzetan doprinos naučnoistraživačkom radu i međunarodnom ugledu Univerziteta, u godini za nama. Nagradu joj je uručio rektor UCG, prof. dr Vladimir Božović, na svečanoj sjednici Senata UCG, u prisustvu kolega i istaknutih članova akademske zajednice", puše u saopštenju.

Prema njihovim riječima Ždralević je u toku 2023. godine objavila četiri naučna rada u renomiranim međunarodnim časopisima, od kojih se posebno izdvajaju studija odabranih mikroRNK u dijagnostici kolorektalnog karcinoma kod pacijenata u Crnoj Gori, u kojoj je Ždralević prvi autor.

"Kao i farmakogenetska studija u kojoj je pokazana korelacija specifičnih polimorfizama sa povećanim rizikom od nastanka neželjenih dejstava na nivou mišića kod pacijenata na terapiji atorvastatinom, i koja je objavljena u prestižnom časopisu Scientific Reports (Nature portfolio). Rezultati istraživanja dr Ždralević su takođe bili predstavljeni i na više međunarodnih naučnih konferencija", pojasnili su.

Ždralević je, kako su kazali, kada je u pitanju projektna aktivnost u toku 2023. godine bila angažovana kao aktivni istraživač na tri međunarodna projekta, dva COST i jedan Erazmus+ CBHE. U oba COST projekta Ždralević je, kako kažu, takođe i član upravljačkog odbora.

"U okviru COST TRANSLACORE COST TRANSLACORE projekta (www.translacore.eu) je kao dobitnica granta realizovala kratkoročnu naučnu mobilnost u Centru za genom i biomedicinu u Izmiru, Turska, gdje je aktivno učestvovala u istraživanjima koja su doprinijela razumijevanju integriteta bioloških uzoraka i funkcionisanja kancerskih biobanaka", naveli su.

Ona se istakla kao član Programskog komiteta za zdravlje pri Evropskoj komisiji, gdje je kao nacionalni predstavnik aktivno učestvovala u donošenju programskih akata za oblast zdravlja, ostvarujući značajan doprinos u saradnji sa relevantnim akterima na nacionalnom nivou.

"Pored toga, dr Maša Ždralević je aktivno učestvovala i kao gostujući urednik i recenzent u vodećim naučnim časopisima, dodatno doprinoseći širenju naučnog znanja i razmjeni ideja u svojoj oblasti", dodali su.

U okviruangažmana u Centru za naučnoistraživački rad Medicinskog fakulteta UCG Ždralević, kako kažu, kontinuirano radi na unapređenju naučnoistraživačke infrastrukture, "pa tako Centar danas ima tri u potpunosti opremljene i funkcionalne laboratorije – laboratoriju za molekularnu medicinu, laboratoriju za ćelijske kulture i laboratoriju za spektrofotometriju i polarografiju. U aprilu 2023. godine dr Ždralević imenovana je za Šefa laboratorije Centra za naučnoistraživački rad Medicinskog fakulteta UCG."

Oni su istakli da njen akademski put obiluje postignućima i izuzetnim angažmanom kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

"Sa završenim doktoratom na Univerzitetu u Salentu, Italija, i bogatim iskustvom u istraživačkim institucijama širom Evrope, dr. Maša Ždralević, a budući da je diplomirala i magistrirala na Prirodno-matematičkom fakultetu (program Biologija) predstavlja istinsku inspiraciju za buduće generacije naučnika i istraživača u Crnoj Gori i šire", zaključili su.

Bonus video: