Sporazum iz Vlade stigao, sindikalci ga provjeravaju

Glavni odbor Sindikata treba da se izjasni da li je Sporazum prihvatljiv

18790 pregleda 97 reakcija 32 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Potpredsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Jovan Drašković kazao je "Vijestima" da je Vlada poslala Sporazum i predlog koji su sinoć saopštili njeni predstavnici.

"Sad Glavni odbor treba da vidi šta tačno piše, da li smo sa tim saglasni, da pogledamo da li i šta treba da se izmijeni...", kazao je Drašković.

predlog sporazuma prosvjetarima
foto: Vlada Crne Gore

Nakon tri sata razgovora Sindikat i predstavnici Vlade sinoć su postigli dogovor - nastavnici će od 1. jula imati povećanje zarada za 10 odsto bruto, a onda od početka školske godine povećanje 17 odsto kumulativno.

Razgovoru i dogovoru prethodile su međusobne optužbe, pokretanje tužbe protiv Sindikata...

Predsjednik Sindikata Radomir Božović kazao je da je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović rekla da prosvjetari koji su štrajkovali neće biti sankcionisani.

Oko 60 odsto prosvjetnih radnika u crnogorskim školama od ponedjeljka je obustavilo nastavu.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine.

Odredba GKU, oko koje su se Sindikat i Vlada sporili, predviđa da će se, zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koeficijenti složenosti poslova “dodatno razmotriti, o čemu će se donijeti poseban Sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023. i 2024. godine”.

Nastavnici su tvrdili i da je bilo pritisaka na članstvo.

Bonus video: