Nova oprema za Službu zaštite i spasavanja u Plužinama

"Nabavkom su ojačani kapaciteti Službe zaštite i spasavanja iz Plužina, čiji predstavnici će u narednom periodu imati unaprijeđena sredstva za rad prilikom brojnih pretraga terena i akcija zaštite i spašavanja", saopštila je NVO Fors Montenegro

1441 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fors Montenegro
Foto: Fors Montenegro

Nova spasilačka oprema, koja uključuje dron sa termalnom kamerom i planinarsku opremu, predstavljena je danas u prostorijama Službe zaštite i spasavanja Plužine.

Vrijednost nabavljene opreme je 8.503 eura bez PDV-a. "Ovom nabavkom su ojačani kapaciteti Službe zaštite i spasavanja iz Plužina, čiji predstavnici će u narednom periodu imati unaprijeđena sredstva za rad prilikom brojnih pretraga terena i akcija zaštite i spasavanja", saopštila je NVO Fors Montenegro.

Oprema je nabavljena u okviru projekta „Zajednički odgovor“, koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a u Crnoj Gori kofinansira Ministarstvo javne uprave.

spasioci oprema Plužine
foto: Fors Montenegro

Pored nabavke opreme za službu iz Plužina, podsjeća se u saopštenju, glavne projektne aktivnosti uključuju nabavke opreme za službe zaštite i spasavanja iz Nikšića, Žabljaka i Pljevalja, kao i za Gorsku službu spasavanja Crne Gore, organizovanje obuka i vježbi vezanih za unapređenje pripremljenosti za odgovor na različite vrste nepogoda, kampanju informisanja i edukacije stanovništva o glavnim rizicima u prekograničnom području i jačanje prekogranične saradnje u ovoj oblasti.

spasioci oprema Plužine
foto: Fors Montenegro

Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u opštinama: Pljevlja, Plužine, Žabljak, Šavnik, Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Berane, Petnjica i Danilovgrad.

spasioci oprema Plužine
foto: Fors Montenegro

Projekat u Crnoj Gori sprovodi Fors Montenegro u partnerstvu sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, koja je vodeći partner na projektu i Udruženjem za preduzetništvo i posao Link Mostar. Realizacija projekta je počela 1. jula 2022. i predviđeno je da traje dvije godine.

Bonus video: