Plužinska Služba zaštite i spašavanja dobila planinarsku opremu i dron sa termalnom kamerom

"Ova oprema će nam olakšati pretrage i smanjiti ne samo vrijeme, nego i optimizovati ljudske resurse", rekao je Mirko Cicmil

7345 pregleda 33 reakcija 2 komentar(a)
Foto: FORS Montenegro
Foto: FORS Montenegro

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) Fors Montenegro, plužinska Služba zaštite i spašavanja je dobila dron sa termalnom kamerom i planinarsku opremu, a vrijednost je 8,5 hiljada eura bez PDV-a.

"Ovom opremom su ojačani kapaciteti Službe zaštite i spašavanja iz Plužina, čiji predstavnici će u narednom periodu imati unaprijeđena sredstva za rad prilikom brojnih pretraga terena i akcija zaštite i spašavanja“, kazao je izvršni direktor Fors-a, Veselin Šturanović.

Kako je istakao, planinarska oprema služi za spašavanje iz dubina i visina, a dron sa termalnom kamerom skratiće vrijeme prilikom pretraga.

„Moramo kao građani, država i društvo u cjelini, da vodimo računa o ovim ljudima od kojih zahtjevamo da su uvijek na raspolaganju kada nam je to potrebno. Onda i mi treba da se potrudimo da dobiju adekvatnu opremu, ali i edukaciju, kako bi imali dobrog vatrogasca–spasioca“, kazao je Šturanović i dodao da će za plužinske vatrogasce-spasioce organizovati obuke kako bi dobijenu opremu stavili u funkciju.

plužine
foto: FORS Montenegro

Istakao je odličnu saradnju sa Opštinom Plužine kojatraje, kako je kazao, koliko i postoji NVO na čijem je čelu.

Prema riječima Mirka Cicmila, komandira Službe zaštite i spašavanja iz Plužina, od Fors Montenegra su dobili opremu koja im je nedostajala i u ovom trenutku bilanajpotrebnija. Kako je kazao, već su preko te NVO prisustvovali različitim radionicama i time unaprijedili znanje, što je poboljšalo rad njihove službe.

„Ova oprema će nam olakšati pretrage i smanjiti ne samo vrijeme, nego i optimizovati ljudske resurse. Trudimo se da imamo svu opremu, tako da smo dosta nove opreme nabavili, a trenutno su u toku tenderi za nedostajuću opremu, tako da ćemo imati kompletirano sve što nam je potrebno“, kazao je Cicmil.

Predsjednik Opštine Plužine, Slobodan Delić, kazao je da sa Fors Montenegro imaju dugogodišnju kvalitetnu saradnju i da je ogroman doprinos koju pomenuta NVO daje ne samo Plužinama, nego kompletnoj Crnoj Gori, i to kada su različite oblasti u pitanju.

plužine
foto: FORS Montenegro

„Nastavićemo sa njima saradnju i već imamo u planu zajedničke projektne ideje od kojih čitava zajednica vidi veliku korist“, poručio je Delić.

Oprema je nabavljena u okviru projekta „Zajedniči odgovor“, koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a u Crnoj Gori kofinansira Ministarstvo javne uprave.

„Pored nabavke opreme za Službu iz Plužina, glavne projektne aktivnosti uključuju nabavke opreme za službe zaštite i spašavanja iz Nikšića, Žabljaka i Pljevalja, kao i za Gorsku službu spašavanja Crne Gore, organizovanje obuka i vježbi vezanih za unapređenje pripremljenosti za odgovor na različite vrste nepogoda, kampanju informisanja i edukacije stanovništva o glavnim rizicima u prekograničnom području i jačanje prekogranične saradnje u ovoj oblasti“, istakao je Šturanović.

Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u opštinama Pljevlja, Plužine, Žabljak, Šavnik, Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Berane, Petnjica i Danilovgrad.

U Crnoj Gori projekat, čija realizacija je počela 1. jula 2022. i predviđeno je da traje dvije godine, sprovodi Fors Montenegro u partnerstvu sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, koja je vodeći partner na projektu i Udruženjem za preduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Bonus video: