Sindikat zdravstva: Vlada beskrupulozno i arogantno krši granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete

"Ministarka prosvjete pokazuje milost prosvjetnim radnicima izjavom da ih neće sankcionisati zbog toga što koriste ustavno i zakonsko pravo na štrajk, i to ne da povećaju plate već da zaštite vladavinu prava i potpisane ugovore. Oni koji uče našu djecu treba da su u strahu od onih koji ne poštuju zakon"

8569 pregleda 72 reakcija 30 komentar(a)
Vladimir Pavićević, predsjednik Sindikata zdravstva, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Vladimir Pavićević, predsjednik Sindikata zdravstva, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Ukoliko vlada Crne Gore obesmisli kolektivno pregovaranje i prekrši granski kolektivni ugovor Sindikata prosvjete onda je potpuno jasno da sindikalne organizacije treba transformisati u sportsko rekreativna društva i agencije za kupovinu roba i usluga na rate, saopšteno je iz Sindikata zdravstva.

"Ovim putem obavještavamo javnost i sve zaposlene u Crnoj Gori da je zbog dešavanja u sistemu obrazovanja, smisao sindikalnog organizovanja u Crnoj Gori postao vrlo upitan. Vlada Crne Gore beskrupulozno i arogantno krši granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete, saopšteno je iz Sindikata zdravstva. Ministarstvo prosvjete dugi niz godina, iako je to bila zakonska obaveza, nije donijelo akt o minimumu procesa rada, pa čak ni kada je u decembru prošle godine najavljen štrajk a sada prijeti nastavnicima i svoju grešku pripisuje drugima", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik te sindikalne organizacije Vladimir Pavićević.

"Ministarka prosvjete pokazuje milost prosvjetnim radnicima izjavom da ih neće sankcionisati zbog toga što koriste ustavno i zakonsko pravo na štrajk, i to ne da povećaju plate već da zaštite vladavinu prava i potpisane ugovore. Oni koji uče našu djecu treba da su u strahu od onih koji ne poštuju zakon", dodaje se.

Kazali su da većina nevladinog sektora koji se, kako kažu, navodno bori za demokratiju i državu socijalne pravde stavlja u isti korpus sa vladom i "ministarstvom prosvjete koji krše vladavinu prava".

Bonus video: